Assessment of interventions practiced for the presentation of the bath-gymnasium complex in Salamis-Cyprus
Salamis-Kıbrıs'taki hamam-gimnazyum kompleksi üzerinde gerçekleştirilen sunum amaçlı müdahalelerin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 116487
  2. Yazar: REYHAN PARILDAK SABRİ
  3. Danışmanlar: DR. FUAT GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Hamam-Gimnazyum Kompleksi, müdahale, fiziksel uyumsuzluk, koruma, sunum. iv, Bath-Gymnasium Complex, intervention, physical incompatibility, conservation, presentation. ill
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
öz KIBRIS-SALAMİS'TEKİ HAMAM-GİMNAZYUM KOMPLEKSİ ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN SUNUM AMAÇLI MÜDAHALELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Parıldak Sabri, Reyhan Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Fuat Gökçe Mayıs 2001, 197 sayfa Salamis Hamam-Gimnazyum Kompleksi, uzun süreli ve değişik tipli koruma ve sunum müdahaleleri görmüş bir yapı olarak ele alındı ve bu müdahalelerin etkileri araştırıldı. Müdahaleler, yerinde gözlem metoduyla belirlendi ve tamamının geri dönüşümü olmayan tekniklerle uygulandığı, orijinal malzemeyle fiziksel uyumsuzluk içerisinde oldukları görüldü. Sunuma yönelik müdahalelerin miktar olarak çokluğuna rağmen anıtın sahip olduğu komplike tarihi ve kültürel bilginin ziyaretçilere aktarılmasındaki yetersizlik saptandı. Yayınlanmış tüm tarihi ve mimari veriler, yerinde gözlem ve karşılaştımalı çalışma metoduyla değerlendirilerek mimari analizler yapıldı. Veriler ışığında anıt üzerinde gelecekte yapılabilecek koruma ve sunum çalışmalarına bilimsel bir taban oluşturuldu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESSMENT OF INTERVENTIONS PRACTISED FOR THE PRESENTATION OF THE BATH-GYMNASIUM COMPLEX IN SALAMIS-CYPRUS Panldak Sabri, Reyhan M. Sc, Department of Architecure Supervisor: Dr. Fuat Gökçe May 2001, 197 pages Bath-Gymnasium Complex of Salamis, as a monument subjected to large scale interventions has been studied in order to reveal the effects of these interventions. Visual survey on the monument revealed the irreversibility of the intervention techniques and incompatibility with the originals, indicated by failure in bonds. Survey also revealed that even though the majority of these interventions were carried on for increasing the presentation element of the monument, there is still insufficiency in instructing the visitors about the complicated historic and cultural values that it bears. Architectural analysis carried on through the collected architectural and historic data, site documentation and comparative study. Results were discussed for preparing a scientific basis for the future conservation and presentation studies on the monument.