Synthesis and characterization of a novel chromogenic sensor for biologically important analytes
Biyolojik önemi olan metal iyonları için yeni bir kromojenik algılayıcının sentez ve tanımlanması
  1. Tez No: 116490
  2. Yazar: DEMET ATAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN U. AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kromoj enik algılayıcı, kaliksaren, moleküler tanımlama Yİ, Chromogenic sensors, calixarene, molecular recognition IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz BİYOLOJİK ÖNEMİ OLAN METAL İYONLARI İÇİN YENİ BİR KROMOJENİK ALGILAYICININ SENTEZ VE TANIMLANMASI Ataman, Demet Yüksek Lisans, Biyokimya Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Engin U. Akkaya Haziran 2001, 80 sayfa Başta biyoloji, klinik biyokimya, çevre olmak üzere özellikle biyolojik olaylarda önemli olan metal katyonlarının algılanması amaçlı moleküler algılayıcılar önemli bir ilgi alanıdır. Kromojenik yapıdaki kaliksarenlerin moleküler tasarımı bu anlamda, bu molekülün en belirgin özelliği olan, hem üst tarafında (tert-butyl gruplarının uzaklaştırılmasıyla) hem de alt tarafında (OH gruplarının girebileceği bazı tepkimeler sonucu) yapılabilen değişikliklerden dolayı önemli derecede ilgi toplamıştır. Eğer bu ligantlar, farklı moleküllerle yaptıkları kompleksleşme sonucubelli bir renk değişimine sebep oluyorsa, bu olgu bazen optik algılıyıcıların oluşumu için kullanılabilir. Bu çalışmada, kaliksaren'in üst tarafında yapılan değişiklikler sonucu (taç-eter kısmı içeren, iki tane indoaniline tip kromofor bağlanması ile) yeni bir kaliksaren türevi sentezlendi ve tanımlandı. Sentez üç aşamada gerçekleştirildi ve oluşan kromofor saflaştırılarak tanımlandı ve bu molekülün Na+ ve Ca2+ iyonlarına seçicilik gösteren taç-eter kısmına ek olarak Eu3 iyonuna seçicilik gösteren quinone-phenol metal bağlayıcı kısmı olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF A NOVEL CHROMOGENIC SENSOR FOR BIOLOGICALLY IMPORTANT ANALYTES Ataman, Demet M.S., Department of Biochemistry Supervisor: Prof. Dr. Engin U. Akkaya June 2001, 80 pages Molecular recognition is a subject of considerable interest because of its implications in many fields; such as biology, clinical biochemistry, environment in particular, the detection of metal cations involved in biological processes (e.g. sodium, potassium, calcium, magnesium) has received considerable attention. The molecular design of chromogenic calixarenes has attracted much attention in this respect, due to the most pronounced features of this molecule. These are the modifications at both the upper rim (after removal of the tert-butyl groups) lower mrim (by reactions at the OH groups). If these ligands give rise to specific colour change upon selective complexation with guest species then this phenomenon can sometimes be used in developing optical sensors. In this study, a novel calixarene derivative upon modification on the upper rim of calixarene (two indoaniline type chromophores with aza-crown moieties) has been synthesized and characterized. Synthesis has been carried out in three steps, and the resulting chromophore has been purified and characterized and it was shown to have a cation responsive aza - crown part (Na+, and Ca2+ ) in addition to the quinone-phenol metal binding site, which shows a high preference to Eu+3 in acetonitrile solution.