Crystal structure effect in radiation induced state polymerization of methacrylamide
Metakrilamidin radyasyonla başlatılan polimerleşmesinde kristal yapı etkisi
- Tez No: 116491
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ USANMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Katı hal polimerleşmesi, metakrilamid, doğrudan pirolis, radyasyonla polimerleşme. vı, Solid state polymerization, methacrylamide, direct pyrolysis, radiation polymerization. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
öz METAKRILAMTOIN RADYASYONLA BAŞLATILAN POLİMERLEŞMESİNDE KRİSTAL YAPI ETKİSİ KAFADAR, Aylin (Beycar) Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. AH USANMAZ Nisan, 2001, 62 sayfa Radyasyonla başlatılan katı haldeki metakrilamidin polimerleşmesi oda sıcaklığında, açık havada ve vakum altında ışınlamayla yapıldı. Elde edilen beyaz toz halindeki polimerler karbon tetraklorür, dimetilsülfoksit, aseton gibi genel organik çözücülerde çözünmediler. Polimer örnekleri İR, DP-MS, XRD, TGA ve DSC yöntemleriyle incelenerek polimerleşme mekanizması incelendi ve polimer karekterizasyonu yapıldı.Oksijenin polimerleşme üzerinde kesin bir etkisi görülemediği için polimerleşme mekanizmasının radikalik ve/veya iyonik olabileceği düşünüldü. Elde edilen polimerler amorf yapıda olduğu için kesin bir erime noktası belirlenemedi. Polimerleşme mekanizması ve zincir yapısı doğrudan kütle spektroskopi yöntemi ile çalışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CRYSTAL STRUCTURE EFFECT IN RADIATION INDUCED SOLID STATE POLYMERIZATION OF METHACRYLAMD3E KAFADAR, Aylin (Beycar) M.S. in Depertment of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ali USANMAZ April 2001, 62 pages Radiation induced solid state polymerization of methacrylamide was carried out at room temperature, in open air atmosphere and under vacuum conditions. The white color powder polymer obtained was insoluble in most common organic solvents such as carbon tetrachloride, dimethylsulfoxide, acetone etc. The polymers were investigated by IR, DP-MS, XRD, TGA and DSC to elucidate the mechanism of the polymerization and characterization. mThere was no definite effect of oxygen on the polymerization so the mechanism of the polymerization can be free radicalic and/or ionic. The polymer formed was amorphous having no definite melting point. The mechanism and assigned formulas of polymer were studied by direct pyrolysis mass spectroscopy method.