Determination of mining induced environmental impacts using remote sensing and GIS
Maden işletmelerinden kaynaklanan çevresel etkilerin uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemi ile belirlenmesi
  1. Tez No: 116502
  2. Yazar: TURGAY TÖREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÜNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Algılama, Coğrafi Bilgi Sistemi, Sayısal Görüntü İşleme, Değişim Tespiti, Madencilik, ve Çevre VI, Remote Sensing, GIS, Digital Image Processing, Change Detection, Mining, and Environment IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
öz MADEN İŞLETMELERİNDEN KAYNAKLANAN ÇEVRESEL ETKİLERİN UZAKTAN ALGILAMA VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ İLE BELİRLENMESİ TÖREN, Turgay Doktora, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal ÜNAL Eylül 2001, 181 sayfa Bu tez, madencilik işlemlerinden kaynaklanan çevresel etkilerin Uzaktan Algılama (UA) ve Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) teknikleri kullanılarak belirlenmesi, haritalanması ve izlenmesi için adımları belirlemektedir. Daha özel anlatımla, tez, maden sahalarının etrafında oluşan çevresel değişimlerin türünün ve büyüklüğünün belirlenmesi ve izlenmesinde mevcut yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinin görüntü işleme vasıtasıyla kullanılmasını amaçlamaktadır. Çalışma sahaları İspanya' daki Tharsis Pirit İşletmesi'ni ve Türkiye'deki Soma Açık Ocak Kömür İşletmeleri 'ni kapsamaktadır. Tharsis Pirit Madeni 'ndeki madencilikten kaynaklanan çevresel etkilerin belirlenmesinde Sayısal Görüntü İşleme Teknikleri kullanılmıştır. Tharsis Pirit Madeni'nin zenginleştirilmiş renkli görüntülerinin ve sınıflandırılmış görüntülerinin detaylı görsel incelemesi görüntünün batı kısmında maden alam ile aynı spektralkarakterleri taşıyan bazı bölgelerin olduğunu gösterdi. Hava fotoğraflarının analizleri ve ITC personeli ile yapılan görüşmeler bu bölgede terk edilmiş maden ve atık sahalarının olduğunu göstermiştir. Soma Açık Ocak Kömür Madeni 'ndeki madencilikten kaynaklanan çevresel etkilerin izlenmesinde Sayısal Görüntü İşleme Teknikleri ile birlikte Değişim Tesbiti Metodları kullanılmıştır. Soma Açık Ocak Madeni'nin sınıflandırma sonuçlan 10 yıllık bir dönemde (1989-1999) bölgedeki madencilik alanın yaklaşık üç kat arttığını göstermiştir. Bu dönemde, ekili olmayan alan (çıplak toprak) yaklaşık 10.5 km2 azalmış, oysa ormanlık alan ise Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Orman Bakanlığı'nın yürüttüğü ağaçlandırma çalışmaları nedeniyle yaklaşık 17.7 km2 artmıştır. Bölgedeki madencilik faaliyetleri ve endüstriyel gelişmeler nedeniyle yerleşim alanları da artmıştır. Fakat, 1 0 yıllık dönemde ekili alanlar ciddi bir şekilde (yaklaşık 37.3 km2) azalmıştır. Bu tez, UA ve CBS uygulamalarından elde edilen verilerin madenciliğin çevresel etkilerinin tahmini, değerlendirilmesi, azaltılması ve iyileştirilmesinde önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF MINING INDUCED ENVIRONMENTAL IMPACTS USING REMOTE SENSING AND GIS TÖREN, Turgay Ph.D., Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erdal ÜNAL September 2001, 181 pages This thesis provides guidelines in determining, mapping and monitoring of the mining induced environmental impacts using Remote Sensing (RS) and Geographic Information System (GIS) techniques. In specific terms, the thesis aims at evaluating the potential of high-resolution satellite imagery in corporation with image processing for detecting and monitoring the nature and magnitude on environmental changes that occur around mine sites. The study areas include Tharsis Pyrite Mine in Spain and Soma Open Pit Coal Mine in Turkey. Digital Image Processing Techniques were used to determine the mining induced environmental impacts at Tharsis Pyrite Mine. Detailed visual inspection of both enhanced color composite and classified images of Tharsis Pyrite Mine have shown that there were some regions in the western part of image carrying the same mspectral characteristics of mining area. Analyses of aerial photos and interviews with the staff of ITC indicated that there were abandoned mining and disposal sites in this region. Change Detection Methods together with Digital Image Processing Techniques were used to monitor the mining induced environmental impacts at Soma Open Pit Coal Mine. Classification results of Soma Open Pit Mine have shown that the aerial extends of the mining activities in the region increased about three times during a 10-year period (from 1989 to 1999). During this time interval, the bare soil area decreased by about 10.5 km, whereas the forest area increased about 17.7 km due to the forestration work conducted by both the General Directorate of Turkish Coal Enterprises and the Ministry of Forestry. Due to the mining activities and industrial developments in the region, urban settlement has also increased. However, the cultivated areas decreased dramatically by about 37.3 km. This thesis demonstrates that the data obtained from RS and GIS applications are significant for the prediction, assessment, mitigation, and remediation of the environmental effects of mining.