Analysis tool for size and shape design of laminated composite shells
Karma tabakalı kabuk yapılarının boyutlandırma ve şekil tasarımı için analiz araçları
  1. Tez No: 116505
  2. Yazar: FATİH CIBIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUHA ORAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım Hassasiyet Analizi, İlerletilmiş Yan-Analitik Metod, Melez Gerilmeli Üçgen Sonlu Eleman ve Karma Tabaka Analizi. iv, Design Sensitivity Analysis, Improved Semi-Analytical Method, Hybrid Stress Triangular Finite Element, Composite Laminate Analysis. in
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
öz KARMA TABAKALI KABUK YAPILARININ BOYUTLANDIRMA VE ŞEKİL TASARIMI İÇİN ANALİZ ARAÇLARI CIBIR, Fatih Doktora, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Süha ORAL Eylül 2001, 146 Sayfa Bu çalışmada, kompozit levha ve kabuk yapılarının en iyi boyutlandırılması ve en iyi şekli için melez gerilmeli karma tabakalı düzlem kabuk sonlu elemanı formüle edilmiş ve ilerletilmiş tasarım duyarlılık analizi metodu geliştirilmiştir. Sonlu eleman üçgen olup tepe noktalarında üç bağlantı noktasına sahiptir. Kayma esnekliğine sahip ve bağlantı değişkenleri C° sürekliliği tipindedir. Duyarlılık analizi metodu ise tasarım değişkenlerine bağlı yükleme altında deplasman ve gerilmelerin tabaka kalınlıklarına, elyaf açılarına ve şekil tasarımı değişkenlerine göre türevlerinin yanlışsız hesaplanmasına imkan tanır. Sayısal Örnekler geliştirilen sonlu elemanın kilitlenmediğini ve bütün plaka ve kabuk kalınlıkları ortamlarında doğru sonuç verdiğini, ilerletilmiş tasarım duyarlılığı metodunun ise standart metodun eksikliklerinden arındırıldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS TOOLS FOR SIZE AND SHAPE DESIGN OF LAMINATED COMPOSITE SHELLS CIBIR, Fatih Ph. D., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Suha ORAL September 2001, 146 Pages In this study, a hybrid stress laminated composite flat shell finite element is formulated and an improved design sensitivity analysis method is developed for the size and shape optimization of composite plate and shell structures. The finite element is triangular with vertex nodes only. It is shear flexible and the nodal variables are of C° continuity type. The sensitivity analysis method enables accurate computation of the displacement and stress derivatives with respect to layer thickness, fiber angle and shape design variables under variable dependent loading. The numerical examples show that the finite element formulated is non-locking and is accurate in all thickness regimes and the improved design sensitivity method is free of defects of the standard method.