Energy based seismic evaluation of degrading systems
Kapasite azalımına sahip sistemlerin enerji bazlı sismik değerlendirmesi
  1. Tez No: 116544
  2. Yazar: MURAT ALTUĞ ERBERİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALUK SUCUOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kapasite azalımı gösteren yapılar, enerji tüketim özellikleri, düşük devirli malzeme yorgunluğu, enerji bazlı hasar modeli, sabit tersinir yük testi, değişken tersinir yük testi. vı, Degrading structures, strength degradation, energy dissipation, low- cycle fatigue, energy-based damage model, constant amplitude cyclic test, variable amplitude cyclic test. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
öz KAPASİTE AZALIMINA SAHİP SİSTEMLERİN ENERJİ BAZLI SİSMİK DEĞERLENDİRMESİ ERBERİK, Murat Altuğ Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk SUCUOĞLU Eylül 2001, 212 sayfa Halen kullanılmakta olan depreme dayanıklı yapı tasarımı felsefe olarak kuvvete dayalı bir tasarım metodudur. Ancak son dönemlerde meydana gelen yıkıcı depremler göstermektedir ki, bu tasarım metodları özellikle betonarme yapılar gibi kapasitesinde azalım olan sistemlerde gerçek performansı ve hasarı yansıtamamaktadırlar. Bunun sebebi, bu metodların tek bir maksimum değere dayalı olarak tasarımı planlaması ve yük kapasitesinin sağlanmasını yeterli görmesidir. Halbuki sismik davranışın tersinir yapısı göz önüne alındığında, enerji tüketim özellikleri, yük-deplasman bağıntısındaki çevrimlerin sayısı ve şekli, düşük devirli malzeme yorgunluğu gibi parametrelerde önem kazanmaktadır. Bu çalışma, sismik hareket altında yapısal hasarı değerlendirmek amacıyla, yapısal sistemlerin enerji dağılımı ve düşük devirli malzeme yorgunluğu özelliklerininin belirlenmesi üzerine yoğunlaşmıştır. Bu amaçla, monotonik, sabit ve değişken tersinir yük deneyleri yapılmıştır. Sabit tersinir yük altında elde edilen deneysel data, önerilen analitik histeresiz modelinin kalibrasyonunda kullanılmıştır. Buna ek olarak, bu histeresiz modeli kullanılarak enerji bazlı bir hasar modeli oluşturulmuştur. Çalışmada kullanılan davranış ve hasar modellerinin deneysel verilerle karşılaştırıldığı zaman yakın sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Çalışmanın sonaşamasında, oluşturulan hasar modeli deprem etkileri altındaki tek dereceli sistemlerin sismik performansının belirlenmesi amacıyla kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENERGY BASED SEISMIC EVALUATION OF DEGRADING SYSTEMS ERBERİK, Murat Altuğ Ph.D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Haluk SUCUO?LU November 2001, 212 pages The worldwide-accepted earthquake resistant design philosophy has been traditionally strength based. However, the latest destructive earthquakes have shown that these design methodologies are not capable of representing the observed behaviour and damage, especially in the case of degrading structures like reinforced concrete moment resisting frames since they concentrate on establishing a peak demand and imposing procedures to satisfy only the strength requirements. However, due to the repetitive cyclic nature of seismic response,, other parameters such as dissipated hysteretic energy, number of yield excursions, size and shape of the hysteresis loops and low cycle fatigue should also be taken into consideration. This study is focused on energy dissipation and low-cycle fatigue characteristics of structural systems to assess the structural damage under seismic excitation. For this purpose, a series of experiments were conducted which included monotonic, constant amplitude and variable amplitude cyclic tests. The experimental data obtained from the constant amplitude cyclic tests were used in the calibration of the proposed analytical hysteresis model. Moreover, using the hysteresis model, an energy based nonlinear damage model was developed. The hysteresis and the damage model were verified by comparing the experimentaland analytical results obtained from constant and variable amplitude cyclic tests. In the final stage of the study, the seismic performance of single degree of freedom systems were observed under actual seismic excitation.