Strategic decision making in construction companies: An artificial neural network based decision support system for international market selection
İnşaat şirketlerinde stratejik karar verme mekanizmaları: Yurtdışı pazar seçiminde kullanılması önerilen ve yapay sinir ağları ile oluşturulan bir karar destek sistemi
- Tez No: 116553
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. TALAT BİRGÖNÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Stratejik planlama, rekabet avantajı, pazar stratejileri, yapay sinir ağlan. vı, Strategic planning, competitive advantage, diversification strategy, artificial neural networks. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 318
Özet
öz İNŞAAT ŞİRKETLERİNDE STRATEJİK KARAR VERME MEKANİZMALARI: YURTDIŞI PAZAR SEÇİMİNDE KULLANILMASI ÖNERİLEN VE YAPAY SİNİR AĞLARI İLE OLUŞTURULAN BİR KARAR DESTEK SİSTEMİ Dikmen, İrem Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Talat Birgönül Nisan 2001, 299 sayfa Bir sektörde ayakta kalabilmek, ancak firmaların rekabet avantajı yaratmak ve sürdürebilmek için en doğru stratejileri belirlemesi ve uygulaması ile mümkündür. En doğru stratejilerin belirlenebilmesi için firmaların, çevresel değişimleri takip edebilen ve organizasyondaki değer zincirinin performansım izleyebilen mekanizmalara sahip olmaları gerekmektedir. Bu mekanizmaların çıktıları incelenerek, bir firmanın zayıf ve güçlü yanlarını, çevresel imkan ve dar boğazlara göre en iyi olarak kullanabileceği stratejiler belirlenmelidir. Bu tezin temel amacı, Türk inşaat sektöründe etkili olan rekabet koşullarım belirlemek ve bu koşullar altında, Türk inşaat şirketlerinin rekabet avantajı kazanabilmek için kullandıkları stratejileri saptamaktır. 60 inşaat şirketi tarafından cevaplanan bir anket çalışmasının sonuçlan incelenerek, kullanılanstratejiler ile firma özellikleri (yaş, büyüklük vb.) arasındaki ilişkiler saptanmaya çalışılmıştır. Tez kapsamında, Türk inşaat şirketleri için, rekabet avantajı kazanma ve sürdürme yöntemleri ile stratejik karar verme sürecinde kullanılmak üzere bazı yöntemler/teknikler önerilmiştir. Anket sonuçlan etkin bir stratejik planlama için gerekli olan altyapının (örneğin enformasyon sistemleri) şirketlerde bulunmadığını ve strateji belirleme sürecinin başarısını azaltan yönetsel bazı problemler olduğunu göstermektedir. Tezin amaçlarından biri de, Türk inşaat şirketlerinin ihtiyaçlarına uyan bir stratejik planlama modelinin geliştirilmesidir. Bu bağlamda, kavramsal bir model önerilmiş ve bu model kapsamında yer alan sistemler (örneğin bilgi akış modeli) ile kritik basan faktörleri (örneğin organizasyonun öğrenme yeteneği) tanımlanmıştır. Son olarak, enformasyon teknolojilerinin stratejik karar verme sürecinde kullanımını ve organizasyonlarda öğrenmeyi arttırıcı etkisini gösteren bir karar destek sistemi (KDS) oluşturulmuştur, İş geliştirme aktivitelerinde, karar verme konumundaki kişilere yardımcı olmak amacıyla, yurt dışındaki bir projenin/pazarın cazibesini ve bir firmanın rekabet avantajının büyüklüğünü hesaplayan bir yapay sinir ağı modeli geliştirilmiştir. Modele, Türk inşaat şirketlerinin yurt dışındaki pazarlarda bugüne kadar gerçekleştirdikleri projeler (215 proje) ve edinilen deneyimler kullanılarak öğrenme yeteneği kazandırılmış ve modelin genelleme yeteneği kazandığı testler sonucunda ispatlanmıştır. Geliştirilen bu KDS'i karar verme konumundaki kişileri proje, pazar ve ülke ile ilgili toplanması gereken bilgiler konusunda yönlendirmekte ve bilgiler girildikten sonra, proje/pazar alternatiflerini cazibelerine ve rekabet avantajının büyüklüğüne göre sınıflandırmaktadır. KDS çıktılarının, farklı yurtdışı proje opsiyonlarının cazibe ve rekabet avantajının büyüklüğüne göre sıralandığı öncelik listelerinin oluşturulmasında kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRATEGIC DECISION-MAKING IN CONSTRUCTION COMPANIES: AN ARTIFICIAL NEURAL NETWORK BASED DECISION SUPPORT SYSTEM FOR INTERNATIONAL MARKET SELECTION Dikmen, İrem PhX)., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Talat Birgönül April 2001, 299 pages Survival in any sector is dependant on how successful companies are at formulating and implementing the right strategies to achieve and sustain competitive advantage in selected markets. Formulation of the right strategies is possible only if companies have the mechanisms that capture environmental signals, monitor performance of value chains and use the outputs of these mechanisms to formulate the strategies that best match company competencies with market opportunities and threats. The major aim of mis thesis is to analyse the strength of different competitive forces within the Turkish construction industry and identify strategies used by Turkish construction companies to increase their competitiveness. The results of a questionnaire responded by 60 construction companies are used to understand the relations between different company characteristics (age, size etc.) and 111utilised strategies. Possible ways to achieve and sustain competitive advantage in the Turkish construction industry are proposed as well as tools/techniques to facilitate strategic decision making. Analysis of survey results demonstrate that most of the Turkish construction companies do not have the required infrastructure (eg. information systems) for successful planning and there exist some bottlenecks that plug the way of effective strategy formulation. One of the aims of this thesis is to develop an effective strategic planning framework that best fits to needs of the Turkish construction companies. Thus, a conceptual model is proposed together with enablers of the model (eg. required information flow model) and critical success factors that make the model work effectively (eg.increased organisational learning). Finally, a decision support system (DSS) is developed to demonstrate how information technology can be utilised during strategic decision making and improve organisational learning. An artificial neural network model, which determines the attractiveness of an international market/project and competitiveness of a company, is constructed to help strategic planners in international business development. The proposed neuronet is trained by previous experiences of Turkish contractors in international markets (215 cases) and its generalisation capability is proved to be acceptable as a result of testing. The DSS informs the decision makers about information requirements on project, market and country characteristics, classifies options with respect to attractiveness of an international market/project and competitiveness of the company and finally, it can be used as an instrument to give priority rating to alternative project options during strategic planning.