Automatic fingerprint recognition
Otomatik parmak izi tanıma
  1. Tez No: 116552
  2. Yazar: ALİ EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR HALICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Parmak izi tanıma, parmak izi eşleştirme, çok ölçekli görüntü analizi, kenar belirleme. vı, Fingerprint recognition, fingerprint matching, multi-scale image analysis, edge detection, orientation and scale estimation. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
oz OTOMATİK PARMAK İZİ TANIMA Erol, Ali Doktora, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Uğur Halıcı Eylül 2001, 172 sayfa Bu çalışmanın amacı kimlik kontrolü ve kimlik arama amacıyla kullanılabilecek bir otomatik parmak izi eşleştirme sistemi oluşturmaktır. Eşleştirme işleminin amacı iki parmak izinin kaynağının aynı olup olmadığına karar vermektir. Bu tezde lokal olarak dar bantlı sinyallerin çok ölçekli analizi üzerine kurulu yeni bir parmak izi tanıma sistemi tasarlanmış, uygulanmış ve standard veri tabanları üzerinde test edilmiştir. Çok ölçekli görüntü işleme yöntemi parmak izi görüntülerine yönlendirmeli filtereler kullanılarak uygulanmaktadır. Yönlendirmeli filtreler herhangi bir açıyla döndürülmüş halleri sonlu sayıda taban filtresinin çıktılarıyla sentezlenebilen filtrelerdir. Elde edilen çok ölçekli ve çok yönlü gösterim kullanılarak parmak izi görüntülerinin yerel yön ve tepe aralığı tahmin edilmektedir ve tepe noktaları ile vadi taban noktaları saptanmaktadır. Yön tahminleri kullanılarak parmak izinin görüntüsünü düşük kaliteli bölgeleri ayrılmaktadır. Saptanan noktalar daha sonra yapısal bir analiz sonucunda mini özellikler bulunmasında kullanılmaktadır. Bulunan mini özellikler basit bir nokta eşleştirme algoritması ile üst üste oturtulmakta, parmak izleri arasındaki benzerlik ise yön haritalarının benzerlikleri kullanılarak hesaplanmaktadır.Deneysel sonuçlar sistemin doğruluğuk derecesinin bir otomatik parmak izi kontrolü yarışmasında yeralan en iyi akademik sistemlerin doğruluk seviyesinde olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AUTOMATIC FINGERPRINT RECOGNITION Erol, Ali Ph. D., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Uğur Halıcı September 2001,172 pages The aim of this study is to build an automatic fingerprint matching system that can operate in both verification and identification applications. The purpose of matching is deciding whether the sources of two signs are the same or not. In this thesis a new fingerprint matching system based on multi-scale analysis of locally narrow-band signals is designed, implemented and tested on standard databases. Multi-scale image processing technique has been applied to fingerprint images using steerable filters. These are the filters whose arbitrarily rotated versions can be synthesized using finite number of basis filters. Using the resulting multi-scale multi-orientation representation, the local orientation and ridge spacing of the fingerprint image is estimated. Ridge peaks and valley bottoms, which can also be called the edges of the fingerprint, are also detected. The orientation estimates are further utilized to segment the poor quality regions on the fingerprint image. The extracted features are used for detection of minutiae, which are in turn used in alignment of fingerprint images. The aligned fingerprints are then matched using the orientation estimates. The simulation results show that the accuracy of the system is comparable to the accuracy of best academic systems in a fingerprint verification contest. m