Transformation of tourist places due to the changing meanings of tourism: New definitions of tourism and alternative tourist space formations
Turistik mekanların turizmin değişen anlamları nedeniyle dönüşümü: Turizmin yeni tanımı ve alternatif turistik mekan formasyonları
  1. Tez No: 116562
  2. Yazar: FİLİZ KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL AKÖZER, DR. NERGİS ÖĞÜT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, gösteri mekânları, sosyal mekân, mekânın homojenleşmesi, simulacra sınıflandırması, EUMEDİS Projesi VI, tourism, spectacular space, social space, and homogenization of space, orders of simulation, EUMEDIS IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
oz TURİSTİK MEKANLARIN TURİZMİN DEĞİŞEN ANLAMLARI NEDENİYLE DÖNÜŞÜMÜ : TURİZMİN YENİ TANIMI VE ALTERNATİF TURİSTİK MEKÂN FORMASYONLARI KÖSE, Filiz Doktora, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Emel Aközer Yardımcı Tez Yöneticisi: Dr. Nergis Öğüt Eylül 2001, 135 sayfa Bu tez turizm endüstrisinin süregelen sorunlarına bir yanıt olarak ortaya çıkan alternatif turizm türlerini, bu türlerin mekânsal sonuçlarına odaklanarak değerlendirmeyi amaçlandırmaktadır. Sıklıkla ifade edildiği gibi, kitle iletişimi ve reklamcılık endüstrisine benzer şekilde, kitle turizmi de kültürel ve ekonomik küreselleşmede önemli bir rol oynamaktadır. Bazı kültür eleştirmenlerince; turizm endüstrisi tarafından, seyahat eden homojen kitlelerin beklentilerine yanıt vermek amacıyla tasarlanan“gösteri mekânlarının”hızla çoğalmasının, zaman içerisinde, mekânın kimliğini ve özgünlüğünü kaybederek homojenleşmesine yol açtığı ileri sürülmektedir. Bir turizm mekânının pazarlanmasında özgün kimliğin vazgeçilmez oluşu ve bunun yok olması halinde eldeğmemiş mekânı arayan turistlerin gözünde çekiciliğini kaybetmesi konusu turizm endüstrisindeki bir çelişkiyi ortaya çıkarmaktadır (özellikle post-modernizmin gelişiyle beraber). Bu tez, turizm tarihini aslında özgün mekânların, gösteri mekânlarına dönüşümü olarak kabul edebileceğimizi vurgulamaktadır. Turizm doğal ve sosyal mekânları kaçınılmaz olarak değiştirir ve orijinal kimliğin zamanla yok edilmesiyle sonuçlanan simulasyon sürecini başlatır. Bu süreçler; Jean Baudrillard'm, özgünlük iddiasını tamamen geçersiz kılacak şekilde, gerçek ve imaj (görünüm) arasındaki tüm bağlantının ortadan kaldırılmasını konu eden simulacra kavramı ışığında tartışılmaktadır. Kitle turizminin doğal ve kültürel çevre üzerindeki yıkıcı etkilerini önlemek için umut verici çareler olarak sunulan ve daha çok bireysel veya küçük gruplar halinde seyahat eden ( post-modern ) turistlerin giderek artan özgünlük talebini karşılayan, etnik ve ekolojik turizm de dahil olmak üzere alternatif turizm türleri de özgün yerlerin korunması konusunda sıklıkla başarısızlığa uğramaktadırÖrneğin mekânlara hiçbir temeli olmayan sabit kimlikler yüklenilmektedir. Alternatif turizmin başarılı yaratıcı örneklerinde, kimliklerin yerel halkın yaratıcı etkisi ile sürekli şekillendirildiği, böylece turizm mekânlarının kendi özgün tarih ve kültürleri ile üretilmesinin mümkün olduğu görülmektedir. Bu mekânlar temelde gösteri mekânlarıdır, ancak bu onların kitle üretiminin homojenleştirdiği mekânlar olduğunu göstermez. Bunlar var olan sosyal mekâna bu mekânı yok etmeksizin dahil olurlar. Ayrıca, yaratıcı alternatif turistik mekânların kitle iletişimindeki yakın zamandaki gelişmelerden, özellikle yerel ve küresel arasında çok katmanlı karşılıklı alışverişi sunan bazı İnternet projelerinden yararlanarak sağlıklı bir şekilde gelişebileceğine dikkat çekilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRANSFORMATION OF TOURIST PLACES DUE TO THE CHANGING MEANINGS OF TOURISM : NEW DEFINITIONS OF TOURISM AND ALTERNATIVE TOURIST SPACE FORMATIONS KÖSE, Filiz Ph.D., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Emel Aközer Co- Supervisor: Dr. Nergis Öğüt September 2001, 135 page This thesis evaluates alternative forms of tourism, which have emerged in response to the persisting problems of the tourism industry, by focusing on their spatial consequences. As it has often been claimed, the emergence of mass tourism, like mass communications, and the advertising industry, has played a significant role in cultural and economic globalization. It has also been claimed by some cultural critics that the rapid proliferation of“spectacular spaces”that were contrived by globalized tourism industries to fulfill the expectations of the mobilized homogeneous masses, has eventually led to the homogenization of space, and thus, to the loss of identity and authenticity. A paradox of the tourism industry is that identity and authenticity are indispensable in marketing a tourist destination (especially with the advent of 111postmodernism) and their loss makes a tourist place lose its attractiveness for the tourists who demand the authentic, the pure, and the untouched. In this thesis, it is emphasized that the history of tourism may well be regarded as the transformation of authentic places into contrived“spectacular spaces.”Tourism inevitably brings change into natural and social spaces, and initiates processes of“simulation”that culminate in the gradual abolishment of original identities. These processes are discussed in light of Jean Baudrillard's classification of“the orders of simulation,”and his elaboration of the concept of“simulacra”that points to the total abolishment of the relation between reality and appearances, invalidating any claim to authenticity. Alternative forms of tourism (including ethnic and ecological tourism) promise to remedy the devastating consequences of mass tourism for traditional cultures and natural environments. Yet, in the name of preserving authentic places they rather fulfill the growing demand for authenticity, often failing to prevent e.g. the imposition of“fixed identities”from without. In the successful examples of alternative tourism, on the other hand, it can be observed that identities are shaped and reshaped by the creative responses of local people, which allow the production of tourist spaces with their own authentic history and culture. These spaces are essentially“spectacular spaces,”but this does not mean that they belong to the homogenized space of mass production. They are well integrated with the existing social spaces without absorbing them. It is also pointed out that creative forms of alternative tourism may well flourish by benefiting from the recent developments in mass communication, more particularly Internet projects, which offer multi-layered exchange between the local and the global.