Controlled relase of pain relievers for the alleviation of chronic pain
Kronik ağrının giderilmesinde kontrollü ağrı kesici salım sistemleri
- Tez No: 116563
- Danışmanlar: PROF. DR. VASIF NEJAT HASIRCI, PROF. DR. DONALD WİSE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: PLGA, PHEMA, PHBV, Morfin, hidromorfon, kodein, bupivakain, analjezik, lokal anestetik, kontrollü salım sistemleri, polimerik çubuk, ağsı yapı, ağrı kesici sistemler vi, PLGA, PHBV, PHEMA, Morphine, Hydromorphone, Codeine, Bupivacaine, Analgesic, Local anesthetic, Controlled Release, Polymeric Rod, Interpenetrating Network, Pain Relief IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
oz KRONİK AĞRININ GİDERİLMESİNDE KONTROLLÜ AĞRI KESİCİ SALIM SİSTEMLERİ Şendil, Dilek Doktora, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vasıf Hasırcı Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Donald L. Wise Ağustos 2001, 148 sayfa Ağrı kesici ilaç içeren kontrollü salım sistemi hazırlanması amaçlanan çalışmada; temelde opioidler kullanılarak daha etkin, hızlı ve az ilaç yan etkisine yol açan bir tedavinin kronik ağrı hastalarına uygulanmak üzere tasarlanmıştır. Bu doğrultuda ilk olarak PHBV ve PHEMA polimerleri analjezik (hidromorfon, morfin, kodein, HM, M, C) ya da anestezik (bupivakain, BP) taşıyan iç içe geçmiş ağ yapısına (interpenetrated network, IPN) dönüştürüldü. Bunlar şişme ve fiziksel özellikleri yönünden de karakterize edildi. In vitro çalışmaların ışığı altında in vivo çalışmalara pek uygun olmadığı sonucuna varıldı ve örnekler (PHBV) ile kaplandı.Bu işlemin ilaç salım profilini bütün ilaçlarda hedeflenen doğrultuda, değiştirdiği ve salımın Higuchi'nin difuzyon prensipleri doğrultusunda olduğu görüldü. İkinci olarak biyobozunur bir polimer olan ile aym tipte ilaç taşıyan silindirik çubuk modelinde ilaç salım sistemleri hazırlandı. İn vitro ilaç salım çalışmalarıyla. Kodein, hidromorfon ve bupivakain içeren PLGA 85:15 çubuklarından sıfinncı derecede salım davranışı elde edilirken aym ilaçların PLGA 50:50 polimerinden şahmının Higuchi kurallarına göre olduğu bulundu. İn vivo analjezik potansiyelin değerlendirilmesi için IPN'lerin veya çubukların bacakta siyatik sinirinin bağlanması ile oluşturulan yara bölgesinde tek ve ya iki ilaç taşıyan formları deney hayvanları olan sıçanlarda denendi. Ayrıca, tek ilaç veya iki ilaç yüklü çubuklar intratekal olarak merkezi sinir sistemine yerleştirildi. Kontrol gruplarına sadece ilaç içermeyen çubukların implantasy onları yapıldı. Analjezik etkinliğinin ölçülmesi kuyruk refleksi ve pençe çekme testleri ile yapıldı. Bu uygulamalar in vitro salım süre ve hızlarının farklı olmasına rağmen her iki sistem için de benzer sonuçlar verdi. En iyi ağrı kesici sisteminde analjezi ağrılı bacakta dört gün süreyle elde edilebildi. Merkezi sinir sisteminde ki bütün uygulamalarda analjezinin daha yüksek ve uzun süreli olduğu görüldü. Bu uygulamalar bifalinin yüksek potansiyelim ve iki ilaç uygulamalarının özellikle i.t. olarak getirdiği olumlu etkileşimi kanıtladı. Ayrıca merkezi sinir sisteminde ağrı kontrolü için subkütan dozun yaklaşık 1/10'unun yeterli olduğu açıkça belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTROLLED RELEASE OF PAIN RELIEVERS FOR THE ALLEVIATION OF CHRONIC PAIN Şendil, Dilek Ph.D., Department of Biotechnology Supervisor: Prof.Dr. Vasıf Hasırcı Co-Supervisor: Prof.Dr.Donald L. Wise August 2001, 148 pages This study was designed with the ultimate goal of formulating a controlled release system of pain relievers, mainly opioids, for the local treatment of pain to achieve satisfactory and fast relief with minimal side effects for the chronic pain patients. Considering this firstly, interpenetrating networks (IPNs) of poly (hydroxybutyrate-co-hydroxyvalerate),PHBV, and poly(hydroxyethylmethacrylate) carrying analgesic (hydromorphone (HM), morphine (M), codeine (C)) or anesthetic (bupivacaine (B)) were prepared. They were characterized in terms of their swelling and other physical properties. In the light of in vitro works they were mfound to be not very suitable for in vivo applications and were coated with PHBV. This process modified the release behaviour as expected by lowering the release rate where the drug release occurred according to Higuchi kinetics. Secondly, a biodegradable copolymer poly(L-lactide-co-glycolide) (PLGA) was used to prepare a rod type system containing same drugs with IPNs. In vitro drug release kinetics of these systems showed a zero order release rate for C, HM, and BP from PLGA (85:15) rods. They, however, were released from PLGA (50:50) rods according to Higuchi diffusion kinetics. For w vivo evaluation of the potency of, IPNs or rods with single or dual type of drugs were implanted to the site of injury created by ligation of the sciatic nerve at the right paw of test animals (rat). Also, single or dual drug loaded rods were implanted intrathecally (i.t) to the central nervous system (CNS). Control groups received only placebo implants. Measurements of analgesic efficiency was carried out with tail-flick and paw- withdrawal tests. These resulted in a similar analgesic profile for IPNs and rods at the site of injury despite the difference in in vitro release rates and durations. th Analgesia could be obtained for up to the 4 day for injury site application. For the CNS applications, analgesia was higher and longer in all cases applied. These applications gave rise to the very high potency of biphalin when applied intrathecally and a strong synergy was observed with dual drugs especially at this site. Yet, it was clear that very low amounts of all test drugs were sufficient (about 1/10 th of subcutaneous) for CNS pain management.