Keban Baraj Gölü Çemişgezek bölgesinde avlanan ekonomik öneme haiz beş balık türünün avcılığında kullanılan monofilament sade ağların seçicilik özellikleri
The Selectivity properties of monofilament gill nets using for fishing of economically significant five fish species catching in Çemişgezek region of Keban Dam Lake
  1. Tez No: 116598
  2. Yazar: MURAT PALA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL DUMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Sade Ağ, Monofilament, Multifilament, Seçicilik, Göze Genişliği, Keban Baraj Gölü, Cyprinus carpio, Capoeta trutta, Barbus rajanorum mystaceus, Barbus esocinus, Leuciscus cephalus orientctlis. X, Gill Net, Monofilament, Multifilament, Selectivity, Mesh Size, Keban Dam Lake, Cyprinus carpio, Capoeta trutta, Barbus rajanorum mystaceus, Barbus esocinus, Leuciscus cephalus orientalis. XV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Doktora Tezi KEBAN BARAJ GÖLÜ ÇEMİŞGEZEK BÖLGESİNDE AVLANAN EKONOMİK ÖNEME HAİZ BEŞ BALIK TÜRÜNÜN AVCILIĞINDA KULLANILAN MONOFILAMENT SADE AĞLARIN SEÇİCİLİK ÖZELLİKLERİ Murat PALA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 115 Bu araştırma, Haziran 2000- Mayıs 2002 tarihleri arasında, Keban Baraj Gölü Çemişgezek Balıkçılık Kooperatifinin avlak sahasındaki 8 farklı istasyonda gerçekleştirilrniştir. Çalışmada, Keban Baraj Gölü'nde avlanan ekonomik öneme sahip beş balık türünün (Cyprinus carpio; CapoetaTrutta, Barbüs rajanorum mystaceus, Barbüs esocinus ve Leuciscus cephalus orientalis ) avlanması için, birinci yıl 50,60,70 ve 90 mm, ikinci yıl da 22,30,36 ve 40 mm göze genişliğine sahip monofilament sade ağlar kullanılmıştır. İki yıl süren araştırmamızda, monofilament sade ağlara 5584 adet balık takılarak, 553 adet balıkta ağa dolanarak yakalanmıştır. Ağlarda en âzla (% 42,87) avlanan balık türü karabahk (Capoeta trutta) olurken, en az avlanan balık türü de tatlısu kefeli {Leuciscus cephalus orientalis) olmuştur. Araştırmada, monofilament sade ağlara takılan balık türlerinin total boylan, operkulum arka kenar çevreleri, dorsal yüzgeç önü çevreleri ve ağa takıldığı yerdeki çevreleri ölçülmüştür. Ağa takılan balık türlerinin ağ göze genişliklerine göre boy-frekans dağılımları grafikler halinde gösterilmiştir. Farklı göze genişliklerine sahip 8 ağda yakalanan balıkların total boylan xııile ölçülen vücut çevreleri arasında, linear regresyon analizleri yapılarak aralarındaki ilişkinin anlamı, elde edilen regresyon (r2) değerinden tespit edilmiştir. Tez çalışmasında kullanılan 22 mm göze genişliğine sahip monofilament sade ağlarda aynalı sazan, pullu sazan ve tatlısu kefeli ile 90 mm göze genişliğine sahip monofilament sade ağla da sadece tatlısu kefeli avlanamazken, öteki göze genişliğine sahip ağlarla bütün balıklar avlanmıştır. Araştırmada balıkların avlandığı bütün monofilament sade ağlarda göze genişliği arttıkça, balıkların da total boylarının, takıldıkları yerdeki çevre uzunluklarının ve GGx4 değerlerinin de arttığı saptanmıştır. Ayrıca büyük göze genişliğine sahip ağlar hariç (60-90 mm), diğer monofilament sade ağlarda avlanan balıkların ağa takıldıkları yerdeki çevre değerlerinin, GGx4 değerlerinden büyük olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmamızda, ikinci yıl kullandığımız monofilament sade ağlarla birlikte materyal kalınlığının balığın avlanmasındaki etkinliğini tespit etmek için göze genişlikleri 30 ve 50 mm olan 4 farklı materyalden ( 23 tex X 2,3,6 ve 9 numara) yapılmış multifilament sade ağlarda denenmiştir. Deneme sonucunda, ağ materyali kalınlaştıkça avlanan balık sayısının azaldığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THE SELECTIVITY PROPERTIES OF MONOFILAMENT GILL NETS USING FOR FISHING OF ECONOMICALLY SIGNIFICANT FIVE FISH SPECIES CATCHING IN ÇEMİŞGEZEK REGION OF KEBAN DAM LAKE Murat PALA Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fish Catching Technique and Fish Processing Technology 2002,Page:118 This study was conducted at 8 different stations in Çemişgezek Fishing Cooperative area of Keban Dam Lake. In order to catch economically important five fish species (Cyprinus carpio, Capoeta trutta, Barbus rqjanorum mystaceus, Barbus esocinus ve Leuciscus cephalus orientalis ) in the Keban Dam Lake, in the first year of the study monofilaments gill nets with 50,60,70^nd 90 mm in mesh size and in the second year, monofilament gill nets with 22,30,36 and 40 mm in mesh size were used. During two years study period, 5584 fish were caught from their gills and 553 fish were caught by entangling to monofilament gill nets. In the nets, the most caught fish species was Capoeta trutta (% 42,87) and the least caught species was Leuciscus cephalus orientalis. In the investigation, total length, around the fish just behind the gill cover, around the fish body as fer as the dorsal fin and around of nets the fish caught with monofilament gill nets were measured. Length-frequency distributions offish species according to mesh size of nets are showed in Figures. Linear regression analysis were applied between total length and measured body around size of fish caught by 8 nets which have different mesh size and significance of XIVrelationships are determined with regression (r2) value. While mirror carp, scaled carp and freshwater chub were not caught with monofilament gill nets with 22 mm in mesh size and only freshwater chub was not caught with monofilament gill nets with 90 mm in mesh size, all fish species were caught with all other mesh size used in this study. In all monofilament gill nets used for catching of fish in this study, it was observed that total lenght, around offish in just entangled to the nets and mesh size X 4 (GGx4) values have been increased with increasing of mesh size. In addition apart from nets with larger mesh size (60-90 mm), values of around of fish in just entangled to the nets were found higher than that of mesh size X 4 (GGx4). In addition this study, multifilament gill nets with 30 and 50 mm mesh size made from 4 different materials (23 tex X 2,3,6 and 9 numbers) were tried to determine effects of material thickness on fishing. End of this trial it was found that number of fish caught decreased by increase in thickness of net's material.