Keban baraj gölü Çemişgezek bölgesinde kullanılan balık yakalama aletleri ve bu aletlerin av veriminin araştırılması
The structure and performance of fishing gears using region of Keban dam lake
  1. Tez No: 169376
  2. Yazar: MÜRŞİDE DARTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERDAL DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Keban Baraj Gölü, Çemişgezek, Sade ağ, Fanyalı ağ, Pinter ağı, Kerevit, Avcılık
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KEBAN BARAJ GÖLÜ ÇEMİŞGEZEK BÖLGESİNDE KULLANILAN BALIK YAKALAMA ALETLERİ VE BU ALETLERİN AV VERİMİNİN ARAŞTIRILMASI Mürşide DARTAY Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı 2005, Sayfa:53 Bu çalışma, Şubat 2003 - Kasım 2004 tarihleri arasında Keban Baraj Gölü Çemişgezek Bölgesinde kullanılan balık yakalama aletlerinin yapısı ve verimliliklerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmamızda, Çemişgezek Bölgesinde kullanılan balık yakalama aletlerinin çoğunluğunu monofilament sade ağların oluşturduğu belirlenmiştir. Ayrıca fanyalı ağlar ve kerevit avcılığında da pinterler kullanılmaktadır. Çalışma süresince, Keban Baraj Gölü Çemişgezek Bölgesi'nde (9550 hektar) toplam 62900 m uzunluğunda sade ağ incelenmiş olup, bunun 61800 m' si monofilament sade ağlar, 1100 m' si de multifilament sade ağlar oluşturmuştur. Toplam 1300 m uzunluğunda fanyalı ağ da tespit edilmiştir. Ayrıca kerevit avcılığında, kullanılan toplam 300 adet kerevit pinteri incelenmiştir. Bu balık yakalama aletleri ile Keban Baraj Gölü Çemişgezek Bölgesi'nden bir avlanma sezonunda 137.939 kg balık avlandığı belirlenmiştir (9550 hektar). Hektara düşen balık miktarı 14,44 kg' dır. Ayrıca avlanma sezonunda(Haziran-Temmuz 2003) 4773 kg kerevitin avlanıldığı ve hektara 0,5 kg kerevit olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis THE STRUCTURE AND PERFORMANCE OF FISHING GEARS USING IN ÇEMIŞGEZEK REGION OF KEBAN DAM LAKE Mürşide DARTAY Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fish Catching Tecnique and Fish Processing Technology 2005, Page:53 This study was aimed to determine the performances and structures of fishing gears used in the Çemişgezek region of Keban Dam Lake between February 2003 - November 2004. In tiie present study, it was found that the most of fishing gears used in this region were monofilament gillnets. In addition, trammel nets and pinters for catching of crayfish were also used. During this study, total 62900 meters gillnets were examined inthe Çemişgezek region (9550 hectar) of Keban Dam Lake.61800 meters of its are monofilament and 1100 meters of its are multifilament. Total 1300 meters trammel nets were also determined. In addition, total 300 pinter used for crayfish catching were examined. It was found that 137939 kg fish were catched in a fishing season from this region of Keban Dam Lake. It was 14.44 kg fish per hectar in a fishing season. In addition, it was determined that 4773 kg crayfish were catched in a fishing season (June-July-2003) from same region and this makes 0.5 kg per hectar. Key Words : Keban Dame Lake, Çemişgezek, Gillnets, Trammel Nets, Pinter, Crayfish, Fishing. VII