Bilgisayar ağlarını kullanarak bir adım motorunun uzaktan kontrolü
The remote control of stepping motor using computer networks
  1. Tez No: 116606
  2. Yazar: MUSA ÇIBUK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN KÜRÜM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adım Motoru, Bilgisayar Ağı, Internet, Uzaktan Kontrol, Mikro Kontrolcü, Stepping Motor, Computer Networks, Internet, Remote Control, Micro Controller
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
III ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BİLGİSAYAR AĞLARINI KULLANARAK BİR ADIM MOTORUNUN UZAKTAN KONTROLÜ Musa ÇIBUK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 138 Bu tez çalışmasında, Bilgisayar Ağlan üzerinden bir adım motorunun kontrol edilmesi gerçekleştirildi. İlk aşamada, adım motorlarının yapılan ve çalışmaları, daha sonra bilgisayar ağ yapılan ve iletişim protokolleri incelendi. Son olarak çalışmanın pratiğe uygulanması gerçekleştirildi. Çalışmanın pratiğe uygulanması safhası iki değişik şekilde gerçekleştirildi. Öte taraftan uygulamalar için gerekli yazılım ve donanım birimleri ayrıca tasarlandı. Uygulamanın birinci kısmında; Internet' e bağlı bir bilgisayar aracılığı ile başka bir bilgisayarın paralel portuna bağlı bir hibrit adım motorunun kontrolü gerçekleştirildi. İkinci kısımda ise Internet' e bağlı bir bilgisayar aracılığı ile Internet' e bağlı başka bir mikro kontrolcü devre üzerinden bir hibrit adım motorunun kontrolü gerçekleştirildi.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT MASTER THESIS THE REMOTE CONTROL OF STEPPING MOTOR USING COMPUTER NETWORKS Musa ÇIBUK Fırat University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Electrical Electronics Engineering 2002, Page: 138 In this thesis, the controlling of the stepping motor has been realized via computer network. Firstly, the dynamic structures of stepping motor and computer networks and finally communication protocols have been studied. The applications of this study have been realized by two different ways. In the meen time, software and hardware which are necessary the study, have been designed. At the first stage of the application, the controlling of the hybrid stepping motor, which is connect to the parallel port of a computer has been realized by another computer through Internet. At the second stage, the controlling of the hybrid stepping motor, which is connect to the micro controller has been realized by another computer through Internet.