Geleneksel yapıda (Diyarbakır evi) restorasyon çalışması
Traditional construction restoration study in the house of Diyarbakır
- Tez No: 116649
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET TUĞAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Diyarbakır, Geleneksel ev, Restorasyon, Diyarbakır, Traditional house, Restoration
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
II ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ GELENEKSEL YAPIDA ( Diyarbakır Evi ) RESTORASYON ÇALIŞMASI Mehriban KARAASLAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı 2002 sayfa 211 Bu tez çalışmasında Diyarbakır sur içinde yer alan geleneksel evlerden biri olan Özbek Evine ait yapıyı konu etmektedir. Çalışmanın amacı yapının bugünkü durumunun incelenerek, yapının aynı tipolojik özellik gösteren yapılar arasında karşılaştırmalı çalışma ve tarihsel belgeler ile yapının özgün durumu araştırılmaktadır. Bu araştırmalardan elde edilen sonuçlar değerlendirilip, yapının özgün dokusu ile ilgili kriterlere ulaşılmaktadır. Bu kriterlerin uygulamaya geçiş safhasında bölge insanı için gerekli olan yeni işlev ile birlikte düşünülerek bir restorasyon projesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT M.Sc.Thesis TRADITIONAL CONSTRUCTION RESTORATION STUDY IN THE HOUSE OF DİYARBAKIR. Mehriban KARAASLAN Fırat University Institue of Science and Technology Construction Education Department 2002 page 211 In this thesis Özbek house, which is one of the traditional houses and located in Suriçi area, has been examined. The purpose of this study is to examine the current position of the construction and to determine its original position by using comparative study and making use of historical documents. At the end of the study a Restoration project, which is in harmony with construction and region, has been proposed.