İçten yanmalı motorlarda manyetik alanın yakıt ekonomisine ve emisyonlara etkisi
The effect of magnetic field on the emissions and the economy of the fuel in the internal combustion engines
- Tez No: 116656
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİT LÜTFÜ YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manyetik alan, manyetik alan etki cihazı, yakıt ekonomisi, emisyon, Magnetic field, magnetic field device, fuel economy, emission
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Ill ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ İÇTEN YANMALI MOTORLARDA MANYETİK ALANIN YAKIT EKONOMİSİNE VE EMİSYONLARA ETKİSİ Figen BALO Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 94 Bu çalışmada, içten yanmalı motorlarda yakıtın geçtiği bölgede oluşturulan manyetik alanın, yakıt ekonomisi ve egzoz emisyonları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bununla birlikte manyetik alan şiddetinin yanmaya olan etkilerinin optimum çalışma koşullarına yakınlığı irdelenmiştir. Bu maksatla öncelikle piyasada kullanılan sabit bir manyetik alan cihazından faydalanılmıştır. Yine yakıt 12 V, 24 V ve 48 V luk bobinler kullanılarak çeşitli manyetik alanların etkisindeyken yanmaya gönderilmiştir. Dizel ve benzinli motorların standart halleriyle manyetik alanın etkisinde olduğu durumdaki çalışma şartları arasında karşılaştırmalar yapılmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada daha önce bu konuda yapılmış çalışmaların örnekleriyle birlikte, yaptığımız araştırmanın verileri ve kıyaslamaları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT MASTER THESIS THE EFFECT OF MAGNETIC FIELD ON THE EMISSIONS AND THE ECONOMY OF THE FUEL IN THE INTERNAL COMBUSTION ENGINES Figen BALO University of Firat Graduate Shool of Natural and Applied Science Department of Mechanical Engineering 2002, Page: 94 In this study the effects of the magnetic field that occurred in the area in which the fuel is passed through, on the economy and the emissions of the fuel in the internal combustion engines are investigated experimentally. Moreover the relationship between optimum work conditions and effect of magnetic field power on combustion are researched. For this aim, a constant magnetic field device, which is commercially available, is used. Therefore the field is combusted under the effects of various magnetic fields by using 12 V, 24 V, and 48 V bobbins. For the standard position and under effect of magnetic field position of diesel and petrol engines, the working conditions are compared. Consequently the results of experimental study are compared to previous work about this subject.