Political and security dimensions of the Euphrates and Tigris
Fırat ve Dicle'nin politik ve güvenlik boyutları
- Tez No: 116705
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Fırat ve Dicle Nehirleri, Su ve PKK, Su Sorunu, Su Güvenliği iv, Euphrates and Tigris, Water Issue, Water and PKK, Water Security. iii
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
öz FIRAT VE DİCLE'NİN POLİTİK VE GÜVENLİK BOYUTLARI Şahin, Mehmet Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Hüseyin Bağcı Haziran 2002, 95 sayfa Bu tez, Fırat ve Dicle'nin politik ve güvenlik boyutlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Orta Doğu' da artan su kıtlığına paralel olarak, bu nehirlerin Türkiye, Suriye ve Irak arasında bir dış politika meselesi olarak ortaya çıkışını irdelemektedir. Tabii ki, Fırat ve Dicle sularının tek başına bir sorun olamayacağı vurgulanmakta ve bu ülkeler arasıdaki tarihsel gelişmeler ve karşılıklı algılamalarında bu sorunun büyümesindeki katkıları anlatılmaktadır. Bu iki nehir havzasının sularıyla da ilgili maddeler içeren protokolların ve antlaşmaların incelemesi yapılmıştır. Su sorunu bir politik mesele olmakla kalmamış, bir güvenlik meselesi olarak ta algılanmaya başlanmıştır. Bu mesele PKK ile birlikte değerlendirilmiştir. Uluslararası Hukuk'ta Sınıraşan Sular'la ilgili bir kodifıkasyonun olmaması da sorunun çözümsüzlüğüne katkıda bulunmuştur. Bu sorun belki bir silahlı çatışmaya sebep olmayabilir fakat kıyı devletler arasında mevcut olan güvensizliği ve gerilimi artıracaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POLITICAL AND SECURITY DIMENSIONS OF THE EUPHRATES AND TIGRIS Şahin, Mehmet M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Bağcı June 2002, 95 pages This thesis aims to analyse the political and security dimensions of the Euphrates and Tigris rivers. In this study, with the parallel of increasing water scarcity in the Middle East, it is tried to investigate that how the waters of these rivers have become as a foreign policy issue among Turkey, Syria and Iraq. In fact, the water issue is not a real problem but it has become meaningful with the historical developments and mutual perceptions among the reparian states. Moreover, the legal documents, covering articles related to the rivers were examined.In addition, the waters of the rivers has not only been a political issue but also a security problem among the riparians states.lt has been discussed with the PKK on the same table. The nonexistence of a widely accepted codification about the transboundary rivers has contributed to the problem.This problem cannot lead to an armed conflict but it is going to intensify the existing mistrust and tension among the reparian states, Turkey, Syria and Iraq.