Environmental knowledge, athitudes and behavior in Eskişehir
Eskişehir'de çevre bilgisi, çevresel tutum ve davranış
  1. Tez No: 116704
  2. Yazar: OYA BEKLAN ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET C. ECEVİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Objective environmental knowledge, Self-assessed environmental knowledge, Environmental attitudes, Environmental behavior, Balance of Nature, Limits to Growth, Humans over Nature, Eskişehir
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 270
Özet
öz ESKİŞEHİR'DE ÇEVRE BİLGİSİ, ÇEVRESEL TUTUM VE DAVRANIŞ Çetin, Oya Beklan Doktora, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet C. Ecevit Mart 2002, 256 sayfa Bu çalışmanın amacı Eskişehir'de yaşayan insanların çevre bilgisi, çevresel tutum, ve çevresel davranışlarını incelemektir. Araştırma sonuçlarına göre, insanların çevre bilgisi ve çevresel tutumalarının belirlenmesinde, sosyo ekonomik ve demografik faktörler önemlidir. Bundan başka, bilginin önemli bir parçası olan (öz değerlendirme) öznel çevre bilgisi, nesnel çevre bilgisi ile olumlu yönde ilişkilidir. Çevre bilgisinin, çevresel tutumlar üzerinde önemli bir etkisi vardır. Benzer biçimde, insanların çevresel tutumları, çevresel davranışlarını etkiler. Ancak, çevre bilgisi, çevresel davranışların tahmininde yetersiz kalır. Anahtar Kelimeler : Nesnel çevre bilgisi, Öznel çevre bilgisi, Çevresel tutum, Çevresel davranış, Doğanın dengesi, Büyümenin sınırlan, İnsanın doğaya üstünlüğü, Eskişehir ııı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENVIRONMENTAL KNOWLEDGE, ATTITUDES AND BEHAVIOR IN ESKİŞEHİR Çetin, Oya Beklan Ph.D., Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet C. Ecevit March 2002, 256 pages This study aims to examine environmental knowledge, environmental attitudes, and environmental behavior of residents in Eskişehir. According to the survey results, socio-economic and demographic factors are important in determining environmental knowledge and environmental attitudes of people. Moreover, as an important component of knowledge, self-assessed environmental knowledge is positively related to objective environmental knowledge. Environmental knowledge has an important effect on environmental attitudes. Likewise, environmental attitudes of people affect their environmental behavior. However, environmental knowledge is a weak predictor of environmental behavior.