Sociological analysis of politics of women's organizations in Turkey
Türkiye'deki kadın örgütlerinin politikalarının sosyolojik analizi
- Tez No: 116706
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın Örgütleri, Kadın ve Politika, Sivil Toplum vı, Women's Organizations, Women and Politics, Civil Society iv
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
öz TÜRKİYE'DEKİ KADIN ÖRGÜTLERİNİN POLİTİKALARININ SOSYOLOJİK ANALİZİ Yelsalı, Pınar Melis Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Danışmanı: Doç.Dr. Mehmet Ecevit Ocak 2002, 142 Sayfa Bu çalışmanın temel amacı kadın ve politika ilişkisi çerçevesinde sivil toplumla ilişkili olarak kadın örgütlerinin politikalarını anlamak ve açıklamaktır. Bu çalışma feminist bir çalışma olması dolayısıyla hem kadın ve politika ilişkisi hem de kadın örgütlerinin politikaları, kadını ikincil konumda tanımlayan ve toplumsal ve politik, yaşamın organizasyonunda temel rolü oynayan cinsiyete dayalı işbölümü temelinde yükselen özel ve kamusal alan ayrımı dikkate alınarak analiz edilmiştir. Bu çalışma kapsamında Ankara'da bulunan, çalışmanın amaçları doğrultusunda seçilen kadın örgütleriyle görüşmeler yapılmıştır. Kadın örgütleri kurucuları ya da üyeleri kadın olan ve kadınlar yararına faaliyet gösteren örgütler olarak tanımlanmıştır. Bu çerçevede Ankara' daki 42 kadın örgütü içinden 24 tanesi vseçilmiş, teknik nedenlerden dolayı bunlardan 13 'ünün yöneticileriyle veya yönetim kurulu üyeleriyle görüşme yapılmıştır. Veri toplama tekniği olarak her bir cevaplayıcı açısından uygun olabilecek bir zaman dilimi içinde belirlenmiş kategoriler üzerinden cevaplayıcıların değerlendirmeleri ve görüşlerine ulaşmak amacıyla yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Cevaplar kadın örgütlerinin politikalarını oluşturduğu düşünülen kategoriler üzerinden analiz edilmiştir. Bu kategoriler ilk olarak, kadın hareketi ve kadın örgütlerine ilişkin olarak sivil toplum, ikinci olarak, Türkiye'deki kadın hareketi ve kadın örgütleri açısından kadınlara ilişkin uluslararası faaliyetler, üçüncü olarak, tarihsel süreç, mevcut yapı ve görevleri ve devletle ilişkileri açısından kadın örgütleri, ve dördüncü olarak, kadın ve politika ilişkisi. Sonuç olarak kadın örgütlerinin, politikaları çerçevesinde, aralarındaki benzerlikler ve farklılıkların gösterilmesi ve açıklanması yoluyla bir sınıflandırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOCIOLOGICAL ANALYSIS OF POLITICS OF WOMEN'S ORGANIZATIONS IN TURKEY Yel salı. Pınar Melis M.S., Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Ecevit January 2002, 142 Pages The main purpose of the present study is to understand and explain the politics of women's organizations in Turkey with respect to civil society within the context of the relation between women and politics. It is a feminist study, thus, both the relation between women and politics and the politics of women's organizations are explained and analyzed in terms of the gender distinction between the public and private sphere as the main element of the formation of social and political life that determines women's subordinate position. The fieldwork of the present study was conducted on women's organizations in Ankara, which were selected according to the purposive sampling plan. The founders and members of these organizations are women who worked for the iiibenefit of women. 24 of the 42 women's organizations were selected, and mainly because of technical reasons only with 13 executives or members of executive committees of these organizations were interviewed. The structured interview technique was used as the main data collection method in order to obtain the perceptions and values of respondents within the limits of specific time and subject categories. The responses were analyzed through issues that are thought to constitute politics of women's organizations. These are first the civil society with respect to women's movement and women's organizations; second the influence of international organizations and their effects with respect to women's movement and women's organizations in Turkey; third, Avomen's organizations in the general framework of role and place of organizations and their relationship with the state and fourth, their relationship in terms of women and politics.