Exchange ratesadministered and inflation in Turkey
Türkiye'de döviz kurları, kamu fiyatları ve enflasyon
- Tez No: 116733
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Döviz Kuru, Kamu Fiyatlan, Türkiye iv, Inflation, Exchange Rates, Administered Prices 111
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
oz TÜRKİYE'DE DÖVİZ KURLARI, KAMU FİYATLARI VE ENFLASYON Yavuz, Devrim Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erdal Özmen Aralık 2002, 59 sayfa Bu çalışmada, döviz kuru ve kamu kontrolündeki fiyatların tüketici fiyatları (TÜFE) ile dış ticarete konu olan ve olmayan fiyatlar üzerindeki etkileri Johansen eşbütünleşme analizi kullanılarak incelenmiştir. Ocak 1994-Ağustos 2002 dönemi için aylık veri kullanılarak yapılan analizin sonuçlan Türkiye'de döviz kurundan fiyatlara (TÜFE, dış ticarete konu olan ve olmayan fiyatlar) geçişin oldukça güçlü olduğunu göstermiştir. Türkiye ekonomisinin yüksek oranda ithal ara ve sermaye malı kullanımı özelliğine uygun olarak döviz kuru, fiyat düzeyi denklemi parametrelerine göre“zayıf dışsal”bulunmuştur. Bu sonuç aynı zamanda, enflasyon dinamiklerinde bekleyişler kanalının önemine işaret etmektedir. Kamu kontrolündeki fiyatlar da T ürkiye'de e nflasyonun öne mli b ir b elirleyicisi olarak bulunmuştur. Kamu kontrolündeki fiyatların uzun dönem fiyat düzeyi denklemlerinde zayıf dışsal olması politika uygulamaları açısından da önem taşımaktadır. Bu fiyatlarda fiyat istikran amacı ile çelişen artışlar meydana gelmesi istikrar programlarının başarısına engel olabilmektedir. Diğer taraftan, kurlardan fiyatlara geçişin güçlü olması da enflasyon hedeflemesi uygulamasının başarılı olabilmesi için bekleyişler kanalının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXCHANGE RATES, ADMINISTERED PRICES AND INFLATION IN TURKEY Yavuz, Devrim Ms.S., Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erdal Özmen December 2002, 59 pages In this study, the effects of exchange rates and administered prices on consumer (CPI) tradable and non-tradables goods prices changes are analyzed using Johansen cointegration analysis. The results based on the Turkish monthly data from 1994:1 to 2002:8 suggest a strong exchange rate pass-through between prices (CPI, tradables and non-tradables) and exchange rates. Consistent with the characteristics of the Turkish economy the bulk of imports of which consists of intermediate and investment goods, exchange rates are found to be weakly exogenous for the parameters of the price level equations. This result further strengths the importance of the expectations channel for the dynamics of Turkish inflation. A dministered p rices a re found t o b e a n im portant de terminant o f the Turkish inflation. The weak exogeneity of the administered prices for the parameters of long-run price level equations have some important policy implications. Administered price changes conflicting with a price stability objective may become an effective obstacle for the success of the stability program itself. The strength of the exchange rate pass-through, on the other hand, stresses also the role of expectations channel for the success o fan inflation targeting regime.