Technological rationality and one-dimensional man: Herbert Marcuse'nin ileri endüstri toplumu eleştirisi
Teknolojik ussallık ve Tek-boyutlu insan: Herbert Marcuse'nin ileri endüstri toplumu eleştirisi
- Tez No: 116750
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNAM, DR. HALİL ŞEREF TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel kuram, Tek-Boyutlu İnsan, ileri endüstri toplumu, toplumsal değişim, yabancılaşma, baskıcı yüceltmenin-çözülüşü, eytişimsel düşünce, teknolojik us. vı, Critical theory, One-Dimensional Man, advanced industrial society, capitalism, social change, alienation, repressive desublimation, dialectical thought, technological reason. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
oz TEKNOLOJİK USSALLIK VE TEK-BOYUTLU İNSAN: HERBERT MARCUSE'NİN İLERİ ENDÜSTRİ TOPLUMU ELEŞTİRİSİ Soysal, Soner Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet inam Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Halil Ş. Turan Aralık 2002, 135 sayfa Bu çalışmanın amacı Herbert Marcuse'nin 1960'ların en etkili kitaplarından biri olan Tek-Boyutlu Insan'da ortaya koyduğu ileri endüstri toplumu görüşünün bir çözümleme ve eleştirisini sunmaktır. Bu amaçla, ilk olarak, Herbert Marcuse'nin eleştirel kuramı ayrıntılı olarak sunulmuştur. Sonrasında, ileri endüstri toplumunun teknolojik ussallığının nasıl otoriter ve baskıcı bir sosyal yapıya doğru ilerlediği ortaya konulmuştur. Bu gelişmenin evreleri - yeni sosyal denetim biçimlerinin ortaya çıkışı, politik alanın hakimiyet altına alınışı, kültürel yaşamın baskı altına alınışı, dilin özümlenmesi - ele alınmış ve ayrıntılarıyla açıklanmıştır. Daha sonra, bu hakimiyet altına alma sürecinin tamamlayıcısı olan entelektüel alanın özümlenmesi incelenmiştir, ileri endüstri toplumunun meşru mantığı olan biçimsel mantık tartışılmış ve toplumun tek-boyutluluğundaki rolügösterilmiştir. Bundan sonra, ileri endüstri toplumunun bilimsel yöntemi değerlendirilmiş ve insanın ve doğanın hakimiyet ve baskı altına alınmasına yol açan içkin sınırlılıkları ve eksiklikleri sergilenmiştir. Son olarak, entelektüel yaşam alanındaki tek-boyutluluğun en son bileşeni olan olgucu felsefe ayrıntılarıyla irdelenmiş ve hakimiyet ve baskı altına alma sürecinde nasıl bir işlevi olduğu açıklanmıştır. Sonuçta, kısa bir özetten sonra, Marcuseci eleştirinin çok gelişmiş günümüz endüstri toplumuna uygunluğu tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TECHNOLOGICAL RATIONALITY AND ONE-DIMENSIONAL MAN: HERBERT MARCUSE'S CRITIQUE OF ADVANCED INDUSTRIAL SOCIETY Soysal, Soner M.S., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Ahmet İnam Co-Supervisor: Dr. Halil Ş. Turan December 2002, 135 pages The aim of this study is to present an analysis and a critique of Herbert Marcuse's view of the advanced industrial society as presented in One-Dimensional Man, which is one of the most influential books of 1960s. To this aim, firstly, critical theory of Herbert Marcuse is explained in detail. Afterwards, development of technological rationality of advanced industrial society into a dominating and repressing social structure is elucidated. The stages of this development - emergence of new forms of social control, domination of political sphere, repression of cultural life, and assimilation of language - are handled and explained in detail. Then, the assimilation of the intellectual realm, the counterpart of this domination process, is analyzed. Formal logic, which is the legitimate logic of the advanced industrial madvanced society, is discussed and its role in one-dimensionality of the society is investigated. Next, the scientific method of the advanced industrial society is evaluated and its inherent limitations and deficiencies, which give way to domination and repression of man and nature, are exposed. Lastly, positivistic philosophy, the last component of the one-dimensionality in the realm of intellectual life, is analyzed and its function in the process of domination and repression is clarified. In the conclusion, a brief summary is given, and the relevance of the Marcusean critique to highly developed industrial society of the present day is discussed.