Urban poverty & World Bank strategies within a perspective on the term of thirdworlduation
Üçüncü Dünyalaşma bakış açısı çerçevesinde kentsel yoksulluk ve Dünya Bankası stratejileri
- Tez No: 116751
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Yoksulluk, Yoksulluğun Küreselleşmesi, Latin Amerika'da Yoksulluk, Dünya Bankası Stratejileri, Türkiye'de Yoksulluk. vı, Urban Poverty, Globalisation of the Poverty, Poverty in Latin America, World Bank Strategies, Poverty in Turkey. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
oz ÜÇÜNCÜDÜNYALAŞMA BAKIŞ AÇISI ÇERÇEVESİNDE KENTSEL YOKSULLUK VE DÜNYA BANKASI STRATEJİLERİ Albayrak, Turgay Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Melih Ersoy Aralık 2002, 183 sayfa Bu tezin ana amacı yirminci yüzyılın son çeyreğinden itibaren tüm dünyayı etkilemeye başlayan yeni sağ ideolojiyi yoksulluk problemine olan etkileri ile analiz etmektir. Söz konusu ideolojinin etki alam, Birinci Dünyanın kentsel yoksulluk için geliştirdiği politikalar ve geliştirdikleri stratejiler de irdelenmek suretiyle üçüncüdünyalaşma terimi çerçevesinde yeni bir bakış açısı ile incelenecektir. Bu noktada, Üçüncü Dünya ülkelerinde uygulanan politika ve programlar, özellikle de Latin America ülkelerinden örnekler bu tezde yapılan değerlendirmeler açısından önem taşımaktadır. Buna ilave olarak, Latin Amerika ülkelerinde uygulanan Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Politika ve Programlan detaylı bir biçimde incelenecek ve değerlendirilecektir.Gerçekte, bu tezde, yirminci yüzyılın son çeyreğinde gözlemlenen politik hareketler yeni sağ ideolojinin yoksulluk problemi için geliştirdiği çözümlerle birlikte ilişkilendirilecektir. Ayrıca, tez boyunca Üçüncü Dünya ülkeleri için geliştirilen çözüm önerilerinin sonuçlan yoksulluk konusu çerçevesinde değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT URBAN POVERTY & WORLD BANK STRATEGIES WITHIN A PERSPECTIVE ON THE TERM OF THIRD WORLDISATION Albayrak, Turgay M.Sc, Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Prof. Dr. Melih Ersoy December 2002, 183 pages The main aim of this thesis is to analyze the problem of poverty within the effects of new-right ideology which has started to influence whole world since the last quarter of the twentieth century. The influence area of the ideology will be examined from a new window with the term of thirdworldisation by looking for the policies and other strategies of the First World. At that point, the policies and programs implemented in the examples from the third-world; especially from the Latin America will be significant. Moreover, the World Bank and the United Nations Development Policy and Programs in Latin America will be examined and evaluated in a detailed way. iiiThe political movements at the last quarter of the twentieth century can be related with the solutions for the poverty problem of new-right. In fact, the results of these solutions for the countries of the Third World will be examined in the frame of the subject of the poverty.