Analysis of the effects of research and development expenditures on stock prices the Turkish case
Türkiye'deki şirketlerin araştırma -geliştirme çalışmalarının hisse değerlerine olan etkisi
- Tez No: 116756
 - Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL GÜVEN, DOÇ. DR. NESİM ERKİP
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
 - Anahtar Kelimeler: Araştırma - Geliştirme Harcamaları, Yüksek Teknoloji, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Teknoloji Endeksi iv, Research and Development expenditures, technology intensity, Istanbul Stock Exchange Technology Index. iii
 - Yıl: 2002
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
 - Sayfa Sayısı: 206
Özet
öz TÜRKİYE'DEKİ ŞİRKETLERİN ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME HARCAMALARININ HİSSE DEĞERLERİNE OLAN ETKİSİ Gündüz, Yalın Yüksek Lisans, Bilim ve Teknoloji Politikaları Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sibel Güven Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesim Erkip Aralık 2002, 195 sayfa Bu çalışma İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören şirketlerin araştırma-geliştirme harcamalarının hisse değerlerine olan etkisini incelemektedir. Johnson ve Pazderka'nın modelinden yola çıkarak, araştırma-geliştirme harcamalarının yatırımcı tarafından değerlemesi araştırılmıştır, önceki çalışmalara ek olarak, şirket yaşı, büyüklüğü ve cirosu gibi değişkenler kullanılmış, Johnson ve Pazderka'nın modeli çeşitli regresyon analizleriyle genişletilmiştir. Çalışmada, bir yüksek teknoloji özelliği oram önerilerek, araştırmanın odağı, araştırma- geliştirme harcaması miktarından, bu miktarın geçmiş yıllardaki şirket karına olan oranına çevrilmiştir. Sonuçlar, teknoloji politikalarının önerilen oran yardımıyla yüksek teknoloji özelliği gösteren şirketleri belirleyebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF THE EFFECTS OF RESEARCH AND DEVELOPMENT EXPENDITURES ON STOCK PRICES - THE TURKISH CASE Gündüz, Yalın M.S., Department of Science and Technology Policy Studies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sibel Güven Co-Supervisor: Prof. Dr. Nesim Erkip December 2002, 195 pages This study analyzes the effects of research and development expenditures on market values of stocks that are traded in Istanbul Stock Exchange. Using the model by Johnson and Pazderka, the market valuation of research and development efforts in Turkey are investigated. New variables were introduced to the model, such as age, size and net sales of the companies, and regression analyzes are held for variations of Johnson and Pazderka' s model. The study presents a proposal for a technology intensity ratio which shifts the attention from the level of research and development expenditures to the ratio of research expenditures to previous years' profits. The results show that technology intense companies can be tracked with the proposed technology index, which also brings implications for policy makers.