The Development of some components of scientific literacy in basic education
Temel eğitimde bilimsel okuryazarlığın bazı bileşenlerinin gelişimi
  1. Tez No: 116755
  2. Yazar: TUNÇ ERDAL AKDUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET OK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel Okuryazarlık Bileşenleri, Bilimsel İşlem Becerileri, Bilimsel Tutumlar, Bilimin Doğası, Mantıklı Düşünme, Fen Eğitimi, Temel Eğitim. vi, Scientific Literacy Components, Science Process Skills, Scientific Attitudes, Nature of Science, Formal Reasoning, Science Education, Basic Education. iv
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
oz TEMEL EĞİTİMDE BİLİMSEL OKURYAZARLIĞIN BAZI BİLEŞENLERİNİN GELİŞİMİ Akdur, Tunç Erdal Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ok Temmuz 2002, 234 sayfa Bu çalışmanın amacı, ilköğretim düzeyinde fen derslerinde yapılan öğretim aktivitelerinin bilimsel okuryazarlığın bazı bileşenlerinin gelişimine etkisi olup olmadığım araştırmak ve bilimsel okuryazarlık bileşenleri arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmaktır. Bu çalışmanın deneklerini özel bir vakıf okulunun 6., 7. ve 8. sınıflarından 12-14 yaşlan arasında değişen 90 öğrenci oluşturmuştur. Bu çalışmada, nitel ve nicel veri toplama araçları ve yöntemleri kullanılmıştır. Öğrencilere, Bilimsel İşlem kavrama Testi, Bilimin Doğası Ölçeği, Bilimsel Tutumlar Ölçeği, ve Mantıklı Düşünme Testi ön ve son test olarak eğitim ve öğretim yılının birinci yarıyılının başında ve sonunda uygulanmıştır. Ön ve son test uygulamaları arasında yaklaşık üç aylık bir süre vardır. Okulun 1. ve 2. dönemlerinde öğrencilerin öğretim aktivitelerideneyimlerini belirlemek için 6., 7. ve 8. sınıflarda bir seri sınıf ve laboratuvar aktiviteleri gözlemleri gerçekleştirilmiştir. Yıllık Planlar, günlük ders planlarının bazıları, laboratuvar çalışma yapraklan ve sınıf öğrenim aktivite yapraklarının bazıları da toplanmıştır. Veri analizinde, eşleştirilmiş örneklemlerde t testi, ANOVA ve ANCOVA istatistik yöntemleri öğrencilerin daha önce belirtilen ölçeklerden elde edilen ön ve son ortalana puanlarım karşılaştırmak için kullanılmıştır. Bilimsel okuryazarlık bileşenleri arasındaki ilişkileri ortaya çıkartmak için korelasyon istatistik yöntemi kullanılmıştır. Toplanan dokümanlar içerik analizine tabi tutulmuştur. Öğrencilerin 30 maddelik ders aktiviteleri anketine verdikleri cevaplar betimsel istatistik yöntemlerle çözümlenmiştir. Veri analizinden sonra, öğrencilerin fen derslerinde bilimsel aktiviteler yerine, konu içeriği öğretimi temelli ve öğretmen merkezli etkinlikleri yaptıkları gözlenmiştir. 6. sınıflar dönem boyunca sadece mantıklı düşünme puanlarım artırmışlardır. 7. sınıflar dönem boyunca sadece bilimsel işlem kavrama puanlarım artırmışlardır. Fakat, 8. sınıf öğrencileri bilimin doğası, bilimsel işlem becerilerini kavrama, ve bilimsel tutum puanlarını düşürmüşlerdir. Sınıfların diğer bilimsel okuryazarlık puanlan dönem boyunca değişmemiştir. Bilimsel okuryazarlık bileşenlerinin tümü arasında ilişkiler gözlenmiştir. Fakat, bilimsel okuryazarlık bileşenleri arasındaki bu ilişkiler, ön ve son test uygulamalarında değişmiştir. Bu sonuçlara göre, bu temel eğitim okulunda bilimsel okuryazarlık bileşenlerinin gelişimine daha çok öncelik verilmesi gerektiği söylenebilir. Fen derslerinde öğretim aktiviteleri daha çok öğrenci merkezli ve bilimsel aktivite temelli olmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DEVELOPMENT OF SOME COMPONENTS OF SCIENTIFIC LITERACY IN BASIC EDUCATION Akdur, Tunç Erdal Ph. D., Department of Educational Sciences Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ahmet Ok July 2002, 234 pages The purpose of this study was to explore whether instructional activities carried out in science courses support the development of some scientific literacy components at basic education level, and to find out the relationships among the components of scientific literacy. Subjects of the present study were 90 students in ages 12-14 from 6th, 7th and 8th grades of a private foundation elementary school. In this study both quantitative and qualitative data collection instruments and procedures were used. Students were administered science process skills conception test, nature of science scale, scientific attitudes scale and formal reasoning as pre and iiiposttest measures at the beginning and end of the 1st semester. There were about three months between pre and posttest administrations. A series of classroom and laboratory activities observation in 6th, 7th, and 8th grades were carried out to identify the experienced instructional activities by students throughout the first and second semester of school year. The semester plans, some of the daily lesson plans, laboratory work sheets, and classroom learning activity sheets were also collected. In the data analyses, the paired-samples t-test, ANOVA, and ANCOVA were used to compare the pre-posttest mean scores of all students. Correlation technique was used to examine the relationships among the components of scientific literacy. Documents collected were content analyzed. Students' responses to 30 item lesson activities questionnaire was statistically analyzed. Observation data analysis indicated that students experienced content based and teacher centered activities rather than science activities in their science courses. 6 grade students only increased their formal reasoning scores. 7th grade students increased only conception of science process skills scores. But, 8th grade students' nature of science, conception of science process skills, scientific attitudes scores decreased at the end of the semester. Relationships were observed among all of the components of scientific literacy. But, the relationships among scientific literacy components changed in pretest and posttest. Based on these results it could be stated that the development of scientific literacy components should be given more priority in this Basic Education School. The instructional activities should be more student centered in science courses.