Towards a new welfare regime in Turkey: The green card scheme in alleviation of poverty
Türkiye'nin yeni refah rejimine doğru: Yoksulluğun azaltılmasında yeşil kart uygulaması
  1. Tez No: 116757
  2. Yazar: ZEHRA NURDAN ATALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. SİBEL KALAYCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Refah Devleti, Türkiye, Yoksulluğun Azaltılması, Yeşil Kart, Bedava Sağlık Hizmeti, Yoksul, Welfare State, Turkey, Poverty Alleviation, Green Card, Free Health Service, Poor
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu tezin amacı, sosyal politikaları planlayanlar ve bu hizmetleri sunanlar tarafından, Türkiye'deki sosyal refah devletinin nasıl düşünülüp, uygulandığını araştırmaktır. Sosyal bütçe ve varolan refah mekanizmalarının sunumunun yaraşıra, sosyal politikaları planlayanların ve bu hizmetleri sunanların refah mekanizmalarının ihtiyaçlarını ve işlevlerini nasıl gördükleri önemlidir. Sosyal politikaları planlayanların ve bu hizmetleri sunanların kavramsallaştırmaları tartışacağım gibi, varolan fonların ve mekanizmaların insanlara dağıtılmasında oldukça etkilidir. Politika planlayanların ve hizmet sunanların bu konulara yaklaşımını incelemek için sağlanan birçok refah hizmeti arasında, Yeşil Kart Uygulamasını seçmeye karar verdim çünkü bence Yeşil Kart Uygulaması Türk Refah Devletinin yoksulluğu azaltma amacıyla uyguladığı en somut politika örneği olarak sunulabilir. Bu niteliksel çalışma, 2002 Yazında politika planlayan ve Ankara'nın iki farklı ilçesinde çalışan hizmet sunan 10 kişiyle derinlemesine mülakat yapılarak gerçekleştirilmiştir. Buna ek olarak, Yeşil Kart Uygulamasını Türkiye'de başlatan ve kabul edilmesinde onun siyasi sorumluluğunu alan üç tarihsel kişiyle de uzun mülakatlar yaptım. Mülakatlar sırasında, politika planlayanların ve hizmeti sunanların refah değerlendirdikleri araştırıldı. Çalışmanın ana sonucu, hem politika planlayanlar hem de hizmeti sunanlarınTürk Refah Devletinin hem parçalı hem de sınırlı yapısına işaret ederken, varolan refah devleti yapısını -sınırlı ve yetersiz yardımları ve bu kaynakların dağıtımında yaşanan karmaşayı- meşrulaştırmaya olan eğilimleridir. İkinci olarak, refah uygulamaları onların bürokratik hiyerarşide bulundukları konuma göre değişmektedir. Hizmeti sunanlar muhtaçlarla karşı karşıya kaldığında yufka yüreklilik sergilerken, sistemin muhtaçlar tarafından suistimal edildiğini söyleyerek onları suçlayabilmektedir. Politika planlayanlar ise yaşanan durumu ve ihtiyaçların derecesini bilmekten uzaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis to explore the idea of the social welfare state as conceived and implemented by the policy planners and service providers in Turkey. Besides the social budget and the provision of available mechanisms for welfare, it is important how the policy planners and service providers view the need and functions of the welfare mechanisms. The conceptions of the policy planners and providers, I will argue, will be very much effective in the distribution of the available funds and mechanisms among the people. Among the various welfare provisions I decided to choose the“Green Card Scheme”as an example to analyse the approaches of the policy planners and service providers because I think that the“Green Card Scheme”represents the most concrete policy in Turkish Welfare State understanding with respect to alleviation of poverty. A qualitative study, using in-dept interview with 10 policy planners and service providers working in two different districts of Ankara has been conducted during the summer of 2002. In addition I made long interviews with the three leading figures who pioneered and took political responsibility in enactment of the Green Card Scheme in Turkey. During the interview with the policy planners and service providers, their evaluations of the welfare state, welfare provisions and more specifically of the Green Card Scheme were inquired. The major conclusion of this study is that despite the policy planners and service providers pointing to the limited and fragmented structure of the Turkish Welfare State, they tended to legitimise the existing form of the welfare state, the limited and inadequate assistance and the chaos experienced in the distribution of resources. Secondly, their definitions of the welfare practices have changed according to their positions in the bureaucratic hierarchy. While service providers mostly display a“soft heart”due to direct contrast with the needy, they may be more on the side of blaming them with the abuse of the system. Policy planners, on the other hand, are far from knowing the real conditions and the scale of need.