The Approach to crime by people respesenting different socio-economic statues
Farklı sosyo-ekonomik statüden insanların suça yaklaşımı
  1. Tez No: 116773
  2. Yazar: DİDEM ÇARMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYHAN MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Suç, Sosyo-ekonomik statü, Kriminoloji. vı, Crime, Socio-economic status, Criminology. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
öz FARKLI SOSYO-EKONOMÎK STATÜDEN İNSANLARIN SUÇA YAKLAŞIMI ÇARMAN, DİDEM Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Kayhan MUTLU Eylül 2002, 92 sayfa Bu çalışmanın amacı, farklı sosyoekonomik statüden insanların suça yaklaşımında farklılıklar olup olmadığım araştırmaktır. Çalışmada, suçun hangi toplumsal dinamikler içerisinde oluştuğu, yada suçlu profilinin hangi özelliklerinin suçu ortaya çıkardığı değil; suçlu olmadıkları varsayılan diğer insanların suç hakkındaki görüşleri araştırılmıştır. Bu amaçla, 2001 yılı yaz aylarında Ankara'nın çeşitli semtlerinde bir alan çalışması gerçekleştirilmiştir. 52 sorudan oluşan bir anket formu temel alınarak 500 kişiyle mülakatlar yapılmıştır. Çalışmanın sonuçlan gösteriyor ki, insanların suça yaklaşımında, sosyo ekonomik düzeye bağlı olarak belirgin bir fark yoktur. Türk toplumun genel değer yargılan, insanların suç konusundaki düşüncelerini ve tutumlarını da etkilemektedir. Farklı sosyo-ekonomik statüden insanların suça yaklaşımındaki farklılık, suçlu insanların ortak yaşam alanına katılımı noktasında ortaya çıkmıştırAyrıca, bazı suç türlerinin tolere edilebilme oranlarının belirlendiği sorularda da bazı farklılıklar belirlenmiştir. Bu çalışmanın ortaya çıkardığı temel sonuç, insanların suça yaklaşımda sosyo-ekonomik statüden bağımsız olarak ortak bir yargının varlığı söz konusudur. Araştırmanın bulguları tez içerisinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE APPROACH TO CRIME BY PEOPLE REPRESENTING DIFFERENT SOCIO-ECONOMIC STATUSES CARMAN, DIDEM M.Sc.5 Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr* Kayhan MUTLU September 2002, 92 pages The purpose of this study is to examine whether there is a difference in People's approach to crime with respect to their different socio-economic statuses. The study focuses more on the views of people on crime, who are assumed not to be criminals, rather than the kind of social dynamics in which crime is manifested or what characteristics of the criminal profile incite crime. To this end, a field survey has been carried out in various districts of Ankara during the summer months of the year 2001. A survey form of 52 questions was taken as a basis and interviews were carried out with 500 people. The results of the study reveal that there are no distinct differences in peoples approach to crime in regard to their socio-economic status. The general values of the Turkish society also affect their thoughts about and approach to crime. The difference in the approach of different people to crime has emerged at iiithat point where criminals were allowed to participate in common living areas. Moreover, in questions determining the tolerance to some types of crime revealed some differences. The study has concluded that, there is a common judgment, which is independent of people's socio-economic status in their approach to crime. The findings of the survey are discussed in the thesis.