From opinions to images: Towards asociology of affects
Kanaatlerden imajlara: Duygular sosyolojisine doğru
  1. Tez No: 116774
  2. Yazar: ULUS BAKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN AKŞİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Pablic opinion, epistemology, social research, social-types, affects, opinion, documentary film, cinema, psychoanalysis, kino-eye, kino-pravda, video- philosophy. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 300
Özet
öz KANAATLERDEN İMAJLARA: DUYGULAR SOSYOLOJİSİNE DOĞRU Baker, Ulus Doktora., Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bahattin Akşit Eylül 2002, 288 sayfa Bu inceleme toplumsal bilimlerle belgesel filmcilik arasında mümkün bir birleşmenin boyutlarınmı tartışıyor. Bunun ön şartlarından birinin halihazırdaki“kanaatlar sosyolojisinin”bir eleştirisi olması gerektiğine inanıyoruz. Bu yalnızca sıradan toplumsal araştırma pratiğine yönelik bir eleştiri değil, yorumcu- epistemolojik tarza ve toplumbilimsel yaklaşımlarım“metin”ve“kanaat”etrafındaki epistemolojik düğümlenişine yönelik bir eleştiridir. Toplumsal bilimler evrimleri içinde“sosyal-tipler”yaratma yetilerini gitgide yitirmiş ve dev bir kanaatlar yığınına ve tasnifine dönüşmüş görünüyorlar. Buna karşın edebiyat ile sinema bu yetiye daha uzun süre sahip çıkmış gibi. Özellikle belgesel sinemanın sosyal bilimler tarafından analiz edilecek bir şey olmaktan çok, bir analiz aracı olabileceği fikri, en temelinde“toplumsal tipler”konusu tartışılırken açığa çıkabilir.“Toplumsal tipler”in bu aşınmasının modern dünyanın dayattığı bir durum mu olduğu tartışması açık bırakılmalı, bu meyanda sosyal bilimler ile henüz teorik bakımdan oldukça naif bir etiğe sahip olan belgesel filmciliğin işbirliği beklenmelidir. Bu işbirliğine“duygular sosyolojisi”adım veriyoruz ve imajlar. Metinler ve düşünceler alanında çok-boyutlu bir“sosyolojik muhayyile”olarak işlemesi gerektiğini düşünüyoruz. Spinoza'mn“duygular öğretisi”bu noktada bizim için merkezi bir öneme sahip: duygular sosyolojisi kendi başına bir epistemik alan olmaktan çok, adanmış olduğu alanda bir praksis oluşturmayaçabalamalı. Bu praksisi nihai olarak Dziga Vertov'un sinegöz ve sine-hakikat yaklaşımında, çağdaş video alanında ise Jean-Luc Godard'ın videoyu bir“düşünme cihazına”dönüştürmeyi amaçlayan yaklaşımlarında görüyoruz. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FROM OPINIONS TO IMAGES: TOWARDS A SOCIOLOGY OF AFFECTS Baker, Ulus Ph.D., Department of Sociology Supervisor: Prof. Dr. Bahattin Akşit September 2002, 288 pages This thesis is intending to show the possibility of a marriage between social sciences and documentary filmmaking, which can only be possible through the critique oe what we may call“sociology of opinions”, not only restrined in mainstream practice of social research, but also expanding into the textual- interpretative dimensions of human sciences, creating, in our belief, a major epistemological problem: sociology tending to become a doxology, i.e., an“opinion of opinions”. There is also another aspect of such a marriage, notably the power of the audio-visual media in the life-experience of modernity, creating a need for a theoretical discussion which is lacking in the actual theories of film. We are thus inclined to show critically what we may call as the“decline of social types”in the parallel evolution of social sciences and of the cinema. We are trying to define the possible marriage between social science and documentary as a tentative“sociology of affects”. The sociology of affects requires the early Tardean critique against Durkheim and his followers, of the“textual”epistemology inherent in the sociology of opinions, and an exposition of the Spinozist doctrine of affects against that of psychoanalysis. We define social- types as part of the wealth of sociological imagination, which is not something“in-itself, but rather ”for“ the domain of life-experience to which it is devoted. iiiDocumentary filmmakers, who have been aware of the power of the medium they use have already developed a rather naive ethics in their own domain -and this is what is lacking in the practice of social sciences. To avoid such a naivete, however, we neet nothing more a theoretical vigilance which can be present in social sciences. We find the ultimate possibility of establishing such a visual- textual ”sociology of affects“ in the Vertovian praxis of the kino-eye and in the actual video-philosophy of Jean-Lac Godard, who intends to reshape videography as a ”thinking-machine".