Burdur ili okulöncesi öğretimi öğretmenlerinin uygulama yeterlik düzeyleri
The Practising competence levels of pre-school teachers in Burdur
  1. Tez No: 116891
  2. Yazar: FATMA ÇALIŞANDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURAY SENEMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Preschool Education, preschool education teachers, curriculum development, teacher competencies
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Ill ÖZET Bu araştırmada Burdur ilinde görev yapan okulöncesi eğitimi öğretmenlerinin günlük planlan uygulama yeterlik düzeyleri saptanmaya çalışılmıştır. Çalışma evrenini, Burdur ili merkezinde görev yapan 42 okulöncesi eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır. Toplam 27 okulöncesi eğitimi öğretmeni örnekleme dahil edilmiştir. Öğretmenleri iki kişilik üç ekip farklı zamanlarda tüm etkinliklerde gözlemlemiş ve gözlem sonuçlarını ellerindeki gözlem formuna işaretlemişlerdir. Gözlem formunda beşli dereceleme ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde öncelikle her öğretmen için toplam altı gözlemciden alınan ham puanlar toplanmış ve altıya bölünmüştür. Böylelikle her bir öğretmen için ortalama bir puan elde edilmiştir. Bu arada öğretmenlerin her bir etkinlikten aldıkları ve toplam puanlan madde aralık puanına dönüştürülmüştür. Daha sonra bu veriler üzerinde alt problemlere göre frekans, yüzde dağılımları verilmiş, tek yönlü varyans analizi ve Kuruskall - Wallis testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir; Okulöncesi eğitimi öğretmenlerinin günlük planı genel olarak uygulama yeterlikleri orta düzeyde olduğu, oyun etkinliklerini planlama ve uygulamada diğer etkinliklere göre daha yeterli oldukları, oyun etkinliklerinden sonra en iyi uyguladıkları etkinlik serbest zaman etkinliği olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin en yetersiz oldukları etkinlik Fen ve doğa etkinliği olarak belirlenmiştir. Mezun oldukları lise türüne göre; Türkçe dil etkinlikleri ve fen ve doğa etkinliklerinde lise mezunu olarak lisans eğitimi alan öğretmenlerin daha başarılı oldukları gözlenmiştir. Öğretmenlerin mezun oldukları yüksek öğretim türüne göre rutin etkinliklerde ve okuma yazmaya hazırlık çalışmalarında ön lisans mezunu öğretmenlerin daha yeterli oldukları, Türkçe dil etkinlikleri ve fen ve doğa etkinliklerinde ise lisans mezunu öğretmenlerin daha yeterli oldukları gözlenmiştir. Göreve yeni başlayan, 5 yıldan az kıdeme sahip öğretmenlerin serbest zaman ve müzik etkinliklerinde daha yeterli oldukları, diğer etkinliklerde kıdemden dolayı bir farkın olmadığı belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Okulöncesi eğitim, okulöncesi eğitimi öğretmenleri, program geliştirme, öğretmen yeterliği.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT This study aimed to determine competency levels of preschool teachers in Burdur province on implementing daily plans. Population of this study was comprised of 42 preschool teachers working for preschools of the central sub province of Burdur. Total of 27 teachers were included into the sample of this study. The teachers were observed by 3 different teams comprised of 2 observers each, through using an observation form. The observation form was a Likert-type scale of 1 to 5. For data analysis, firstly a mean score for each teacher was calculated by using the scores obtained from 6 observers. Additionally, each score obtained by teachers for each activity was converted to item interval scores. Then, for item interval scores, frequencies and percentages were calculated according to the sub-questions, and one way ANOVA and Kruskall - Wallis tests were used to analyze data. Findings of this study could be summarized as follows: Preschool teachers were rated as average for their overall competency on implementing the daily plan whereas they were more competent on planning and implementing game activities than other activities, and they were the most competent on planning spare time activities. Analysis of data revealed that teachers were the least competent on science and nature activities. According to the type of high school they graduated from, teachers who attended to vocational high schools for girls and subsequently admitted to undergraduate programs at universities were more successful. According to the type of higher education institution they graduated from, teachers who were graduates of 2-year higher education institutions were more competent on daily routine activities and preparation activities for reading and writing, whereas teachers who were graduates of 4-year higher education programs more competent on Turkish literature and science activities. It has been determined that teachers with less than five years of teaching experience are more competent on spare time and music activities, and that no difference has been observed for other activities due to teaching experience.