Burdur ili ilköğretim okullarında ilkokuma ve yazma öğretiminde karşılaşılan sorunlar
The Problems faced in reading writing teaching at primary schools in Burdur
- Tez No: 116892
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU YANGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 1st grade, reading-writing, instructional problems
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Program Geliştirme ve Öğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Ill ÖZET Bu araştırmada Burdur İli İlköğretim Okullarında İlkokuma ve Yazma öğretiminde öğrenci, veli, çevre, program, okul ve öğretmenden kaynaklanan sorunlar belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma evrenini, Burdur ili merkez ve merkeze bağlı köy ilköğretim okullarında görev yapan birinci sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır.Örneklem ise, 14 sekiz sınıflı ilköğretim okulu birinci sınıf öğretmeni, 3 beş sınıflı ilköğretim okulu birinci sınıf öğretmeni ve 4 birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okulu birinci sınıf öğretmeni olmak üzere toplam 21 öğretmenden oluşturmaktadır, örneklemde yer alan ilköğretim birinci sınıf öğretmenleri evrenin %40'ını oluşturmaktadır. Elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir; ilkokuma ve yazma öğretiminde öğrenciden kaynaklanan sorunların, okulöncesi eğitim almama ve okulöncesi eğitim almış olanların bu kurumlarda edindikleri hatalı alışkanlıklarda yoğunlaştığı görülmektedir. Velilerin, çocuklarına harfleri adıyla öğretmeleri, kendi aralarında yaşanan problemleri çocuklarına yansıtmaları ve kendi çocuklarını diğer çocuklar ile karşılaştırmaları gibi davranışlarının ilkokuma ve yazma öğretiminde sorun oluşturduğu yönünde görüşler elde edilmiştir. Ayrıca yazı programında yapılan değişiklikler, öğrencilerin küçük yaşlarda okula kayıt edilmeleri, birinci sınıfı okutan öğretmenlerin meslekte 20 yılını aşmış olmaları gibi durumların ilkokuma ve yazma öğretiminde sorun oluşturduğuna ilişkin bulgular elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Birinci sınıf, ilkokuma- yazma, öğretim sorunları, okuma- yazma
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT This study aims to determine the problems caused by students, parents, environment, program, school and teachers in Reading and Writing Courses provided at primary education schools of Burdur province. Population of the study is comprised of 1st grade teachers working for rural primary education schools of the central subprovince of Burdur. The sample is comprised of a total of 21 teachers, 14 of whom are 1st grade teachers of an 8-year primary education school, three 1st grade teachers of a five-year primary school, and four 1st grade teachers of a multi-grade primary education school. 1st grade teachers in the sample constitutes 40% of the whole population. Below is the summary of obtained findings. Student-generated problems in reading and writing courses are concentrated on lack of pre-school education of the primary school children, and false habits/behaviours of those students who received pre school education. Parent-generated problems are mostly concentrated on that they teach letters to the students by names, that they reflect their own problems to their children, and that they compare their children with other children. Moreover, problems have included changes to the curriculum, enrollment of children in small ages, and over 20-year of teaching for 1st grade teachers. Another finding is that male teachers encounter more problems in reading and writing courses compared to female teachers.