Scheduling preventive maintenance on a single machine: A machining conditions based approach
Tek makinada koruyucu bakım çizelgeleme: İmalat koşulları temelli yaklaşım
- Tez No: 117348
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. SELİM AKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, Koruyucu Bakım, Durum Bazlı Bakım, Toplam İş Bitim Süresi, İmalat Koşulları, Değişken İşlem Zamanı, Sezgisel Algoritmalar. iv MKfiMANTASYGjft BfiM&EZİ, Scheduling, Preventive Maintenance, Condition Based Maintenance, Total Completion Time, Machining Conditions, Controllable Processing Time, Heuristics. iii
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET TEK MAKİNADA KORUYUCU BAKIM ÇİZELGELEME: İMALAT KOŞULLARI TEMELLİ YAKLAŞIM Sinan Gürel Endüstri Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Selim Aktürk Aralık, 2002 Üretim sistemleri geliştikçe ve karmaşıklaştıkça durum bazlı bakım daha çok tercih edilen bir koruyucu bakım yöntemi haline gelmektedir. CNC takım tez gahlarında seçilen imalat koşulları makinanın bakım ihtiyacını etkilemektedir. Makinanın üretim hızını arttırdığımızda aşınma ve arızalar artmaktadır. Bu yüzden, imalat koşullarını belirlerken üretim maliyetleri yanında koruyucu bakım maliyetleri de dikkate alınmalıdır. Bu çalışmada ilk önce bir iş için üretim za manı ile koruyucu bakım maliyetini ilişkilendiriyoruz. Üretim ve koruyucu bakım maliyetleri toplamını enazlayan imalat koşulları belirleme metodu öneriyoruz. Bir makinada işleri çizelgelerken, işlerin seçilen imalat koşullan çizelgenin per formansını etkiler. Makinanın çalışmadığı zaman aralıkları, sözkonusu iken toplam iş bitim zamanını enazlama probleminin NP-zor olduğu biliniyor. Bu çalışmada aynı zamanda işlem zamanıyla koruyucu bakım ihtiyacı arasındaki doğrusal ol mayan ilişki de gözönünde bulunduruluyor. Bir çizelgedeki işlerin işlem zaman larını azalttığımızda makinanın koruyucu bakım ihtiyacı artıyor. Bu da toplam iş bitim zamanı üzerindeki işlem zamanı etkisini azaltmakla beraber artan ko ruyucu bakım işleri nedeniyle koruyucu bakım etkisini arttırıyor. Bu yüzden işlerin imalat koşullarım ya da işlem zamanlarını belirlerken bu ters ilişkiyi dikkate almamız gerekiyor. Bu çalışmada, sözü edilen problem için gerekli enazlama kriterleri sunuluyor. Bu kriterler ışığında işlerin işlem sürelerini belirleyen ve aynı zamanda işleri çizelgeleyen bir tarama algoritması öneriliyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SCHEDULING PREVENTIVE MAINTENANCE ON A SINGLE MACHINE: A MACHINING CONDITIONS BASED APPROACH Sinan Gürel M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. M. Selim Aktürk December, 2002 As the complexity of the production systems increase, condition based mainte nance becomes a more preferred preventive maintenance (PM) approach. On CNC cutting machines, machining conditions (machining speed and feed rate) selection affects the machine's PM need. Higher production rates result in higher wear and failure rates. So, when determining machining conditions for an opera tion, we need to consider the PM cost in addition to the manufacturing costs. We first define a relationship between processing time of a job and PM need of the machine. We propose a machining condition selection method which minimizes PM and manufacturing costs simultaneously. When scheduling a set of jobs, machining conditions. decision for each job affects performance measure of the schedule. The minimization of total com pletion time with machine availability constraint was shown to be an NP-hard problem. In our problem we have nonlinear relationship between the PM need of the machine and the processing times of the jobs. For a given sequence of jobs, decreasing processing times of jobs decreases processing time effect on comple tion times of jobs and increases PM visit effect on completion times of jobs due to more PM visits. There is a tradeoff which should be considered when select ing machining conditions, equivalently processing time for each job. We provide optimality properties for the problem. We design a search algorithm to deter mine processing times for the jobs and their schedule on a single CNC machine simultaneously.