Machine scheduling with preventive maintenances
Önleyici bakım varlığında makine çizelgeleme
  1. Tez No: 180977
  2. Yazar: SAKİNE BATUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AZİZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Önleyici Bakım, Makine Çizelgeleme, Dal-Sınır Algoritması, Preventive Maintenance, Machine Scheduling, Branch and BoundAlgorithm
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
İmalat ortamlarında, önleyici bakım etkinlikleri, önceden kabul edilmiş işlerve önceden bilinen malzeme yetersizliği gibi nedenler, makinelerin işlememesinigerektirebilir. Bu nedenler arasında, makineleri işler durumda tutan öncedenplanlanmış bakım etkinlikleri olarak tanımlanan önleyici bakım etkinlikleri,özellikle son yıllarda daha çok önem kazanmıştır.Bu tezde, önleyici bakım başlama zamanları ve süreleri belirlenmiş olan tekbir makinede toplam akış zamanını azaltmak için bölünemeyen işlerinçizelgelenmesi problemini ele almaktayız. En iyi çözüme ait özellikler, en iyi akışzamanı için üst ve alt sınır bulma yöntemleri, ve bu mekanizmaları kullanan birdal-sınır algoritması önermekteyiz. Algoritmamızın ortalama ve en kötüperformanslarını gözlemlemek için rassal test problemleri kullanarakgerçekleştirmiş olduğumuz kapsamlı deney sonuçları, 80'e kadar iş içeren büyükboyutlu problemlerin makul süreler içinde çözülebildiğini göstermektedir.Birincil ve ikincil bakım etkinlikleri içeren önleyici bakım problemini deayrıca ele almaktayız. Verilen bir iş çizelgesi için, bakım zamanlarını belirlemekamacıyla bir eniyileme algoritması önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
In manufacturing environments, machines are usually subject to downperiods due to various reasons such as preventive maintenance activities, pre-accepted jobs and pre-known material shortages. Among these reasons, preventivemaintenance, which is defined as the pre-planned maintenance activities to keep themachine in its operating state, has gained much more importance in recent years.In this thesis, we consider the single machine total flow time problem wherethe jobs are non-resumable and the machine is subject to preventive maintenanceactivities of known starting times and durations. We propose a number ofoptimality properties together with the upper and lower bounding procedures.Using these mechanisms, we build a branch and bound algorithm to find theoptimal solution of the problem. Our extensive computational study on randomlygenerated test instances shows that our algorithm can solve large-sized probleminstances with up to 80 jobs in reasonable times.We also study a two-alternative maintenance planning problem with minorand major maintenances. We give an optimizing algorithm to find the timing of themaintenances, when the job sequence is fixed.