Search for a common North Caucasian identity: The mountaineers attempts for survial and unity in response to the Russian rule
Müşterek bir Kuzey Kafkasyalı kimliği arayışı: Dağlıların Rus hakimiyeti karşısında varoluş ve birlik mücadelesi
  1. Tez No: 117386
  2. Yazar: MİTAT ÇELİKPALA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KIRIMLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzey Kafkasya, Dağlılar, Dağlı Cumhuriyeti, Birlik. vı, North Caucasus, Mountaineers, Mountain Republic, Union. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 338
Özet
ÖZET MÜŞTEREK BÎR KUZEY KAFKASYALI KİMLİĞİ ARAYIŞI: DAĞLILARIN RUS HAKİMİYETİ KARŞISINDA VAROLUŞ VE BİRLİK MÜCADELESİ ÇELİKPALA, Mitat Doktora, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hakan Kırımlı Şubat 2002 Kuzey Kafkasya, tarih boyunca, dilleri ve etnik yapıları birbirinden farklı çok sayıda halka ev sahipliği yapmıştır. Bölgenin dini yapısı da bu farklılığa değişik bir boyut kazandırmış ve karmaşık bir toplumsal yapının oluşmasına katkıda bulunmuştur. Bu karmaşık durum ve birbirinden farklı etnik grupların varlığına rağmen Kuzey Kafkasya halkları, zorlu coğrafi koşullar tarafından şekillendirilen benzer yaşam tarzları, gelenek, örf ve adetleriyle ve hatta benzer giyim biçimleriyle ortak bir kültür çerçevesinde benzeşmektedirler. Bu benzerliklerin, Gortsy ya da Dağlı olarak nitelendirilebilecek olan ve Kuzey Kafkasya'nın tüm halklarını kapsayan bir ortak kimlik yarattığına inanılmaktadır. Bu çerçevede Kuzey Kafkasya halkları Ruslar tarafından Dağlı Halklar olarak adlandırılmış ve bu, Kuzey Kafkasyalıların kendileri tarafından da benimsenmiştir. Bu halklar, Ruslar'ın bölgeye gelişlerine kadar, herhangi bir bütüncül yapı ya da devlete ihtiyaç duymadan dağınık bir biçimde varlıklarını sürdürmüşlerdir. Yabancı bir güç olarak Ruslar'ın Kuzey Kafkasya'ya sızmalarıyla birlikteözgürlük, ortak kültür ve yaşam tarzı gibi kavramlar ortak bir kimliğin ve bilincin yaratılmasının unsurları olarak önem kazanmışlardır. Böylece 16. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren Dağlıların uzun soluklu özgürlük ve kimlik mücadelesi başlar. Bu çalışmanın temel amacı da Kuzey Kafkasya halklarının, ister vatan topraklarında olsun ister sürgünde, bu uzun soluklu kimlik ve dolayısıyla özgürlük mücadelelerini incelemek ve devamlılıkları ortaya koymaktır. Bu çerçevede bu çalışma, mücadelelerin tüm safhalarını kapsayan ilk kapsamlı çalışma olmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEARCH FOR A COMMON NORTH CAUCASIAN IDENTITY: THE MOUNTAINEERS' ATTEMPTS FOR SURVIVAL AND UNITY IN RESPONSE TO THE RUSSIAN RULE ÇELİKPALA, Mitat Ph. D., Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hakan Kırımlı February 2002 Throughout the history, the North Caucasian region has hosted a number of peoples, whose numbers are occasionally limited to some hundreds, and whose mother tongues are quite different from each other. Beyond this ethnic and linguistic complexity, the religious pattern has been an additional factor to complicate the matters. Nevertheless, despite the existence of this great diversity, all the inhabitants of the North Caucasus have come to share the same way of life, traditions, customs, and even the costume dictated by harsh mountain conditions and thus they are unified by broad cultural similarities. It is believed that all these commonalities have created a mode of life, or a common identity encompassing the peoples of the North Caucasus called Gortsy or the Mountaineer identity. As a consequence, the Russians define all these peoples of the North Caucasus with the general name of Mountaineer and then it was accepted even by themselves. These peoples, until the arrival of the Russians to the region, had continued a life in an atomized state and never felt it necessary to form a common, comprehensive organization or state. The feeling of freedom, culture and the iiicommon way of life were transformed to a conscious bond by the emergence of an alien power -the Russians. By the late 16th century, the long-lasting struggle of the Mountaineers with the Russians had begun. The main concern of this study is, thus, to scrutinize the North Caucasian Mountaineers' long-lasting struggle of establishing North Caucasian identity and independence, inside and outside their homelands. This thesis, which aimed to analyze the stages of this struggle, intends to be the first comprehensive study on the North Caucasian struggle of independence in this length.