The changing nature of Islamism in Turkey: A comparison of Erbakan and Erdoğan
Türkiye'de İslamcılığın değişen yapısı:Bir Erbakan ve Erdoğan karşılaştırması
- Tez No: 117385
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN HEPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Erbakan, Erdoğan, değişim, İslam, demokrasi, laiklik. iv, Turkey, Erbakan, Erdoğan, change, Islam, democracy, secularism. m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE İSLAMCILIĞIN DEĞİŞEN YAPISI: BİR ERBAKAN VE ERDOĞAN KARŞILAŞTIRMASI İmişiker, Zeyneb Çağlıyan Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin Heper Eylül 2002 Mevcut çalışma, Türk politikasinda yeni eğilimlerin yükselişiyle birlikte oluşan genel değişimin İslamcı gruplar üzerindeki etkilerini tartışmaktadır. Bu tezi yazmadaki temel amaç iki yasaklı politikacı, Necmettin Erbakan ve Recep Tayyip Erdoğan'ın laiklik ve Türkiye'de İslam-demokrasi ilişkisi hakkındaki görüşlerinde bulunan benzerlik ve farklılıkları ortaya çıkartmaktır. Esas olarak savunulan şudur ki eğer ikisinin de şu andaki söylemleri dikkatlice analiz edilirse farklılıklar benzerliklere göre daha fazla görünmektedir.Erdoğan değişimin kaçınılmaz olduğunu fark etmiştir. Bunun sonucunda söylemi tutarlı bir değişim içerisine girmiştir. Aksine, Erbakan görüşlerinin tutarsiz ve değişken olduğu izlenimini vermek dışında birşey yapmamıştır. Çok açıktır ki siyasal İslam, Türk politikasında kayboluş sürecine girmiştir. Demokrasi ve laikliğe değer veren yeni bir oluşum Türkiye'de İslamcı hareket diye adlandırılan harekete yeni bir yön verme şansını elde edecekmiş gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CHANGING NATURE OF ISLAMBM IN TURKEY: A COMPARISON OF ERBAKAN AND ERDO?AN İmişiker, Zeyneb Çağlıyan MA., Department of Political Science and Public Administration Supervisor. Prof. Dr. Metin Heper September 2002 The present study discusses the impact of the general change with the rise of new tendencies in Turkish politics on Islamist groups. The main purpose in writing this thesis is that of investigating the differences and similarities between two banned politicians, Necmettin Erbakan and Recep Tayyip Erdoğan, concerning their views on secularism and Islam-democracy relationship in Turkey. It is basically argued that the differences seem to be greater than the similarities if their current discourses are carefully analyzed. Erdoğan realized that change is inevitable. As a consequence, his discourse has gone through a consistent change. In contrast, Erbakan did nothing but has given an image that his views are erratic. It is obvious that political Islam has been on the wane in Turkish politics. A new formation that praises democracy and secularism seems to get the chance to give a new direction to the so-called Islamist movement in Turkey.