Three essays on the behavior of French stocks cross-listed on the German stock markets
Alman hisse senedi piyasalarında işlem gören Fransız hisse senetlerinin davranışları üzerine üç makale
  1. Tez No: 117387
  2. Yazar: ASLI BAYAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Eş zamanlı kotasyon, entegrasyon, coentegrasyon, Avrupa hisse senedi piyasaları, Cross-listing, integration, cointegration, French and German stock markets iv
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
ÖZET ALMAN HİSSE SENEDİ PİYASALARINDA İŞLEM GÖREN FRANSIZ HİSSE SENETLERİNİN DAVRANIŞLARI ÜZERİNE ÜÇ MAKALE Aslı BAYAR Doktora, İşletme (Finansman) Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Zeynep Önder 1 Şubat 2002 Bu çalışmada Alman hisse senedi piyasalarında eş zamanlı olarak işlem gören Fransız hisse senetlerinin davranışları incelenmektedir. Hem Paris Borsasında hem de Xetra da listelenen Fransız hisse senetleri kullanılarak piyasalar arasında entegrasyonu öngörecek şekilde yerli ve yabancı piyasa sistematik risklerinde bir değişiklik olmadığı bulunmuştur. Fakat, dünya piyasası ile ilgili bulgular Fransız hisse senedi piyasasının dünya hisse senedi piyasasıyla entegrasyonunu sorgulanabilir kılmaktadır. Bunların ötesinde, anormal getirilerin analizi küçük ve orta piyasa değerine sahip portföyler, büyük piyasa-defter oranına sahip portföyler ve üretim, perakende alım-satım ve fînans sektörleri gibi bazı portföyler için segmentasyonun olabileceğini öngörmektedir. İkinci bölüm Xetra da listelenen Fransız hisse senetlerinin likiditesinde ve fiyat oynaklığındaki değişimler incelenmektedir. Örnekteki bir çok hisse senedi için eş zamanlı kotasyondan sonra likidite düşmüş ve oynaklık artmıştır. Bu bulgular beklentilere ters düşmektedir, çünkü eğer piyasalar entegre ise eş zamanlı kotasyondan sonra likidite artar ve oynaklık azalır. Son olarak, coentegrasyon analizi yöntemiyle Alman ve Fransız hisse senedi piyasalarındaki fiyat ayarlama süreci incelenmektedir. Alman ve Fransız hisse senedi piyasaları arasında bir ilişki olduğu ve çoğu zaman Alman hisse senedi piyasalarındaki fiyatların Fransız hisse senedi piyasasındaki fiyatları takip ettiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THREE ESSAYS ON THE BEHAVIOR OF FRENCH STOCKS CROSS-LISTED ON THE GERMAN STOCK MARKETS Ash BAYAR Ph. D. in Business Administration (Finance) Supervisor: Assis. Prof. Dr. Zeynep Önder 1 February 2002 The behavior of French stocks that are cross-listed on the German stock markets is analyzed in this study. Using a sample of stocks that are listed both on the Paris Bourse and the Xetra, it is found that there is no change in the systematic risk for the domestic market (the Paris Bourse) and the foreign market (the Xetra) suggesting the integration of these markets for the overall sample. However, the findings with respect to the world market make the integration of the French stock markets with the world market questionable. Furthermore, the analysis of abnormal returns suggests that for some portfolios, such as the small- and medium-sized portfolios, the high book-to-market value ratio portfolio and the manufacturing, retailing and finance sectors, the markets may not be integrated. The second chapter analyzes the changes in the liquidity and price volatility of the French stocks that are cross-listed on the Xetra. It is found that liquidity declines and the volatility of the stock prices increases after cross-listing for many stocks in the sample. These findings are against the expectations, since an increase in liquidity and a decline in volatility are expected, if the markets are integrated. Finally, in the third chapter, price adjustment process between the two stock markets is examined by cointegration analysis. It is observed that between the French and the German stock markets there is a relationship and most of the time the stock prices on the German stock markets follow the stock prices on the French stock markets.