The Inflation tax and period length in cash-in-advance models
Enflasyon vergisi ve nakit kısıtlarının olduğu bir ekonomide periyot uzunluğu
  1. Tez No: 117398
  2. Yazar: BEDRİYE ÇUBUK
  3. Danışmanlar: DR. NEİL ARNWEİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Nakit Kısıtlı Modeller, İşlem Maliyeti, Paranın Dolaşım Hızı, Enflasyonun Refaha Etkisi. iv, Cash-in-advance Models, Transactions Cost, Velocity of Money, Welfare Cost of Inflation T.C YÜKSlKÖtfRCTTM KDS0U? DOKÜMANTASYON MERKEZİ 111
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET ENFLASYON VERGİSİ VE NAKİT KISITLARININ OLDUĞU BİR EKONOMİDE PERİYOT UZUNLUĞU Çubuk, Bedriye Master, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Neil Arnwine Temmuz 2002 Bu çalışmanın amacı, tüketicilerin finansal işlem yapma sıklığını incelemek ve bu sıklığın paranın dolaşım hızı, fiyat düzeyi, işlem maliyeti ve sonrasında enflasyonun refah düzeyi üzerindeki etkilerini incelemektir. Baumol-Tobin işlem mekanizması olan, satınalmalarda nakit kısıtlarının bulunduğu bir model geliştirdik. Bu model, işlem periyodunda değişime izin vererek nakit kısıtlarının olduğu modellere, genel denge içerisinde karar verme özelliğiyle de Baumol-Tobin modellerine katkıda bulunmuştur. İşlem periyot uzunluğunun parasal ekonomide önemli bir yer aldığını gözlemledik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INFLATION TAX AND PERIOD LENGTH IN CASH-IN- AD VANCE MODELS Çubuk, Bedriye M. A., Department of Economics Supervisor: Assist. Prof. Neil Arnwine July 2002 The aim of this study is to focus on the frequency with which consumers conduct financial transactions, and the role that this plays in the determination of the money velocity, price level, transactions cost and consequently determination of welfare cost of inflation. We introduce a CIA model with a Baumol-Tobin transactions mechanism. This provides a contribution to the CIA literature by allowing the transactions period to be endogenous and contributes to the Baumol- Tobin model by placing the decision rules in a general equilibrium setting. We find that the transactions period length is an integral part of the behavior of the monetary economy.