Inflation risk and default risk in a dynamic general equilibrium asset pricing model for an emerging market economy
Gelişmekte olan bir piyasa ekonomisi için dinamik bir genel denge varlık fiyatlandırma modelinde enflasyon ve default riski
  1. Tez No: 117397
  2. Yazar: MEHMET FATİH EKİNCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDEM BAŞÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Hisse Primi Açmazı, Default riski, Enflasyon Riski, Varlık Fiyâtlandırma, Bona Primi. iv, Equity Premium Puzzle, Default Risk, Inflation Risk, Asset Pricing, Bond Premium. in
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Gelişmekte alan bir Piyasa Ekonomisi için Dinamik bir Genel Denge Varlık Fiyatlandırma Modelinde Enflasyon ve Default Riski Ekinci, Mehmet Fatih Master, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd, Doç. Dr. Erdem Başçı EylüX2002 Bu tez, Türkiye'deki hazine tahvili getirilen ve borsa getirileri arasındaki fark üzerine bir çalışmadır. Türkiye'de gelişmiş ülkelerdeki hisse primlerinin aksine bir bono primi olduğu gözlenmiştir. Bu beklenmeyen tespit üzerine Mehra-Presscott (1985) dinamik varlık Ayaklandırma modeline enflasyon riski ve default riski uygulanmıştır. Enflasyon riskinin bu bono primini açıklamakta yetersiz kaldığı tespit edilmiştir. Ancak default riski dahil edildiği zaman Türkiye'deki hazine tahvillerinin borsa getirilerini aşması açklanabilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“Inflation Risk and Default Risk in a Dynamic General Equilibrium Asset Pricing Model for an Emerging Market Economy”Ekinci, Mehmet Fatih M. A., Department of Economics Supervisor: Assistant Prof. Erdem Başçı September 2002 In this thesis, the difference between the T-Bill returns and common stock returns in Turkey is examined. It is observed that there is a bond premium in Turkey unlike the equity premium observed in developed countries. To understand this surprising observation, inflation-risk and default-risk are incorporated to the Mehra-Presscott (1985) dynamic asset pricing model. Inflation-risk alone is found to be insufficient to explain this bond premium. Only after allowing for a perceived default-risk, the observed bond premium of Turkish T-Bills over Turkish common stocks can be explained by such a model.