'Septemvriiche' newspaper as a visual representation of the state-party-art-culture relations in Bulgaria 1946-1993
Bulgaristan'da 1946-1993 yılları arasında devlet-parti-sanat-kültür ilişkilerinin görsel temsilcisi olarak 'Septemvriiche' gazetesi
  1. Tez No: 117411
  2. Yazar: TANİA PECHEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE BECER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Güzel Sanatlar, Siyasal Bilimler, Journalism, Fine Arts, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Kültür, Siyaset, Devlet, Komünizm, Sosyalizm, Sosyalist Gerçeklik, Örneklerle Anlatma, Bulgaristan iv, Art, Culture, Politics, State, Communism, Socialism, Socialist Realism, Illustration, Bulgaria. in
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET BULGARİSTAN'DA 1946-1993 YILLARI ARASINDA DEVLET-PARTİ-SANAT-KÜLTÜR İLİŞKİLERİNİN GÖRSEL TEMSİLCİSİ OLARAK“SEPTEMVRIICHE”GAZETESİ Tania Ivanova Pecheva Grafik Tasarım MFA Danışman: Doç. Emre Becer Mayıs, 2002 Bu çalışma, genel olarak“sanat ve siyaset”ve“sanat ve devlet”ilişkilerini ele almaktadır. Bu çok genel konular, bu çalışmada, belirli bir tarihi dönemde (1946- 1993) belirli bir ülkedeki (Bulgaristan) gerçek bir olay -“Septemvriiche”gazetesi - üzerinde yoğunlaşarak sınırlandırılmıştır. Çalışmanın ilk yansında, okuyucuya dönemin genel tarihi ve siyasi şartları ve sanat olayları anlatılmaktadır. Daha sonra,“Septemvriiche”gazetesinin görsel ve metin yapısı ve sayfalarına yansıyan siyasi ve tarihi gerçekler üzerinde odaklanarak bir yanda devlet ve parti diğer yanda sanat ve kültür ortamı arasındaki ilişkiler anlatılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“SEPTEMVRIICHE”NEWSPAPER AS A VISUAL REPRESENTATION OF THE STATE-PARTY-ART-CULTURE RELATIONS IN BULGARIA 1946-1993 Tania Ivanova Pecheva M.F.A. in Graphic Design Supervisor: Assoc. Prof. Emre Becer May, 2002 This study lays in the general fields of“arts and politics”and“arts and state”relationships. These indisputably broad fields are restricted in this work by concentrating on a specific historical period (1946-1993), on a particular country (Bulgaria) and an actual event - the existence of“Septemvriiche”newspaper. In the first half of the work, the reader is introduced to the general historical and political circumstances and artistic events of the time. Consequently, the relations between the state and the party from one side and the sphere of art and culture from the other are shown by concentrating on the visual and textual appearance of“Septemvriiche”newspaper and the particular political and historical facts reflected on its pages.