An Analytical tool for the evaluation of 'open building' projects
Açık bina projelerinin değerlendirilmesi için çözümsel bir araç
- Tez No: 117412
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİME DEMİRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Açık Bina, Çözümsel Araç, Türkiye'deki Konut Sorunu, Kullanıcı Katılımlı Tasarım. IV, Open Building, Analytical Tool, Housing Problem in Turkey, User Participative Design. m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET 'AÇIK BİNA' PROJELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN ÇÖZÜMSEL BİR ARAÇ Elif Tandoğan İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Halime Demirkan Mayıs 2002 Mimarlığın en önemli ilgi alanlarından biri olan konut, her zaman araştırmacılar, özellikle de mimarlar için çözülmemiş bir sorun olmuştur. Bu yargı Türkiye'deki konut üretim süreci için de geçerlidir. Bu çalışmada Türkiye'deki nicel ve nitel konut problemlerine çözüm olarak, ana prensipleri kademelendirme, uyarlanabilirlik, çeşitlilik ve sürdürülebilirlik olan 'Açık Bina' yaklaşımı önerilmektedir. Daha önce 'Açık Bina' adı altında uygulanmış olan projelerin incelenmesiyle, amacı bu projelerde kullanılmış ilke, strateji ve yöntemlerin Türkiye bağlamında uygulanmasını teşvik etmek olan çözümsel bir araç geliştirilmiştir. İki aşamalı bu araç gerçekleştirilmiş 'Açık Bina' projelerinin kararlarını, öncelikle 'Açık Bina' amaçlarına uygunlukları ve daha sonra da bu kararların Türkiye'deki konut projelerine teknik ve hukuksal açıdan uygulanabilirlikleri yönünden değerlendirmektedir. Amacı Türkiye'deki konut girişimlerinde 'Açık Bina' ilkelerini uygulayacak olan tasarımcılara yol göstermek olan bu araç, ilk olarak en iyi 'Açık Bina' uygulamalarım seçmede, ikinci aşamada da bu projelerin strateji ve yöntemlerinin Türkiye'ye uygunluğunu değerlendirmede kullanılacaktır. Bu tezde, geliştirilen aracın konut tasarım sürecindeki kullanımını ve yararlarını göstermesi açısından Japonya'daki Next 21 Deneysel Konut Projesi ve Hollanda' daki Voorburg Yenileme Projesi karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada 'Açık Bina' ilkelerinin Türkiye bağlamında uygulanabilir olduğu sonucuna varılmış ve geliştirilen aracın konut üretim sürecindeki faydalan vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ANALYTICAL TOOL FOR THE EVALUATION OF 'OPEN BUILDING' PROJECTS Elif Tandoğan M.F.A. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Halime Demirkan May 2002 Housing, being one of the most important concerns of architecture, has always been an unsolved problem for researchers, especially for architects. This judgement is also valid for the Turkish case. In this work, 'Open Building' approach, based on the main principles of leveling, adaptability, variety, and sustainability is proposed as a solution to the quality and quantity related housing problems in Turkey. Examining the principles, strategies, and methods employed in the applied 'Open Building' projects, an analytical tool is developed to encourage the application of these principles, strategies, and methods in the Turkish context. The two-staged analytical tool evaluates the previous 'Open Building' projects' decisions according to their success in satisfying the 'Open Building' issues, and the applicability of these decisions to the housing projects in Turkey, in terms of legal and technical restrictions. Aimed at guiding the designers, who are to apply the 'Open Building' principles to the housing initiatives in Turkey, the analytical tool firstly helps to select the best 'Open Building' applications, and then evaluates them within the legal and technical framework to determine their suitability to Turkey. In this thesis, the two projects, Next 21 Experimental Housing in Japan, and Voorburg Renovation Project in the Netherlands are evaluated according to the developed tool to demonstrate its operation and benefits in the design phase of the housing process. As a result of this study, it is concluded that 'Open Building' principles can be applicable to the Turkish context, and the developed tool would be helpful in implementing these principles to the housing designs.