Post occupancy evaluation with building values approach
Bina değerleri yaklaşımı ile kullanım sonrasında bina değerlendirmesi
- Tez No: 117428
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA PULTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Kullanım Sonrasında Bina Değerlendirmesi, Bina Değerleri, Bina Değerlendirmesi iv, Post Occupancy Evaluation, Building Values, Building Evaluation m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Tasarlanmış çevrelerin verimliliğini ölçmek için yapı ve yapılı çevrenin değerlendirilmesi, yapı sürecinde etkili bir rol oynar. Hem akademik hem de profesyonel hayatta, bina değerlendirmek için var olan en pratik, sistematik, ve etkili metod, kullanım sonrasında bina değerlendirmesidir. Bu tezin amacı, bu sistematik tekniği bina değerleri açısından değerlendirip yetersiz yönlerini belirlemek ve alternatif bir model geliştirmektir. Hedef, KSD'nin içeriğini daha geniş kapsamlı ve yararlı kılmak için sistemin doğasını değiştirmeden yeni bir yaklaşım getirmektir. Bazı tipik çalışmalar sayesinde günümüze kadar uygulanan bina değerlendirmelerinde kullanılan kriterler toplanmıştır. Bu çalışmaların analizi, KSD tarafından değerlendirilen öğelerin bina performansı, kullanıcı memnuniyeti ve genel verimlilik bakımından oldukça teknik olduklarım göstermiştir. Kapsamlı bir KSD bina performansının bir adım ilerisine geçerek içeriğine yeni öğeler eklemeli, bu sayede gereksinim duyulan faydalı tasarım prensiplerinin oluşturulmasını sağlamalıdır. Bu yüzden bina değerleri ve tanımlanan kriterler, belirli konulardaki eksik yönler ve programın gereksinmesine göre KSD 'ye katılmıştır. Alternatif bir KSD modeli önerilmiş, ve bu modelin uygulanabilirliği bir pilot çalışma ile denenmiştir. Bu çalışma sonucunda, yeni modelin binaları sosyal, kültürel, bağlamsal ve algısal kriterler ile değerlendirmede etkili olduğu sonucuna varılmıştır. KSD, alternatif kriterlerin eklenmesi ile daha kapsamlı hale gelmeye açık bir sistemdir. Gelecek çalışmalar, hızla ilerleyen yapı sektöründeki yeni trendlere ve yeni değerlere odaklanarak KSD'nin bakış açısını genişletebilirler.
Özet (Çeviri)
Evaluation of buildings and their environments has an effective role in the building process in order to assess the efficiency of designed environments. Both at the academic and professional level, the most practical, systematic and effective feedback tool available for building evaluation is post occupancy evaluation This thesis aims at assessing this systematic technique from the point of view of building values, pointing out deficient aspects, and developing an alternative model. Rather than changing the nature of POE, the objective is to bring a new approach in order to make the context of POE more comprehensive and useful. The criteria used in POEs conducted so far is gathered by the use of some typical case studies. A brief analysis of current studies showed that all the aspects evaluated by POE are somewhat technical in terms of building performance, user satisfaction, and overall effectiveness of the building. A comprehensive POE should go one step beyond building performance, and add new aspects into its context in order to meet the need for useful design guidelines of wider perspective. Thus, building values and defined criteria are integrated into POE, regarding its deficient parts in specific cases, and programmatic needs. An alternative POE model is proposed, and the applicability of this model is tested by the use of a pilot study. As a result of this study, it is concluded that the new model is quite effective in evaluating buildings according to social, cultural, contextual, and perceptual criteria. POE can be more comprehensive by integrating alternative criteria into this system. Further studies would broaden the perspective of POEs by focusing on new trends and new values in the highly accelerating building industry.
Benzer Tezler
- Anıtsal yapıların kullanım sürecinde değerlendirilmesine yönelik bir model önerisi
A model proposal aimed at the post occupancy evaluation of monumental buildings
ESRA YALDIZ
Doktora
Türkçe
2013
MimarlıkSelçuk ÜniversitesiMimari Restorasyon Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NAFİA GÜL ASATEKİN
- Büro binalarında çalışma mekanının kullanım sonrası değerlendirmesi (KSD/POE) için kontrol listesi oluşturulması
Preparation of a checklist for post-occurancy evaluation of 'workplace' in office buildings
MURAT AKSU
- Tiny house kavramı üzerine kullanım sonrası değerlendirme: Esnek hacimli bir model önerisi
Post-occupancy evaluation of the tiny house concept: A proposal for a flexible volume model
ALPER AKDERE
Sanatta Yeterlik
Türkçe
2024
İç Mimari ve DekorasyonMarmara Üniversitesiİç Mimarlık Ana Sanat Dalı
PROF. DR. HAKKI TONGUÇ TOKOL
- Sertifikalı ofis binalarının kullanım süreci sürdürülebilirliklerinin değerlendirmesine bir çerçeve yaklaşımı
A framework approach to the evaluation of sustainability attribute of certified office buildings' occupational process
ECEM TEZEL
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FATMA HEYECAN GİRİTLİ
- Bina işlevi ile bina biçimi ilişkisinde çizge teorisi kullanımı ile veri eldesi
Obtaining data by using graph theory within the context of building function and building form
MEHMET TAYFUN YILDIRIM