The state elites and secularism with special reference to the military: The case of the 1980 Military intervention
Ordu özelinde devlet seçkinleri ve sekülarizm: 1980 askeri müdahalesi örnek olayı
  1. Tez No: 117429
  2. Yazar: MEHMET YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGUN ÖZBUDUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Ordusu, Ordu-Siyaset İlişkileri, Sekülerleşme, Siyaset, islam, 1980 Askeri Müdahelesi, 12 Eylül Politikaları, The Turkish Military, Civil-Military Relations, Politics, Secularism, Islam, The 1980 Military Intervention in Turkey, The Policies of 12 September. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 336
Özet
ÖZET ORDU ÖZELİNDE DEVLET SEÇKİNLERİ VE SEKÜLARİZM: 1980 ASKERİ MÜDAHELESİ ÖRNEK OLAYI Mehmet Yılmaz Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ergun Özbudun Şubat 2002 Bu çalışma 1980 Askeri Müdahelesini gerçekleştiren askeri liderlerin din ve laikliğe ilişkin takındıkları tutumu ve uyguladıkları politikaları incelemektedir. Türkiye'de devlet seçkinleri ilk modernleşme hareketlerinin başladığı dönem olan on sekizinci yüzyılın sonlarından itibaren hem modernleştirici reformların hem de laikliğin arkasında duran en önemli güç olagelmiştir. Oysa 1980 Askeri müdahalesini gerçekleştiren askeri liderlerin uygulamalarına baktığımızda önceki gelenekten bariz bir şekilde ayrıldıkları görülür. Bu liderler dinin milli kültürümüzü oluşturan vazgeçilmez unsurlardan biri olduğunu vurgulayarak onu değişik yollardan kültürel olarak güçlendirmeye çalıştılar. Bu çalışma, bu değişikliğin mevcut sekülerlik geleneği açısından ne anlama geldiğini ortaya koymaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE STATE ELITES AND SECULARISM WITH SPECIAL REFERENCE TO THE MILITARY: THE CASE OF THE 1980 MILITARY INTERVENTION Mehmet Yılmaz Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Prof. Dr. Ergun Özbudun February 2002 The study aims to analyze the policies and attitudes of the military leaders of the 1980 Intervention towards religion. The state elites in the Ottoman-Turkish history have been the principal agents behind the secularization reforms and the maintenance of the established secularity tradition since the adoption of the modernization reforms in the nineteenth century, which initiated a process of social and political changes that culminated in the establishment of the Turkish Republic. Yet. the affirmative approach of the military leaders of the 1980 Intervention denotes a notable break from the previous tradition. The military leaders of the 1980 accentuated that religion was one of the indispensable components of national culture, and promoted it in cultural area through various policies and practices. This study tries to comprehend the implications of this change for the established secularity tradition in Turkey.