Finansal kiralama sektörünün mali piyasalar içerindeki yeri, sorunlar ve çözüm önerileri
Importance of leasing sector within the fiscal markets, its problems and suggestions to solve
  1. Tez No: 117813
  2. Yazar: MEHMET HALUK DURU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOMANBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Leasing, finansal kiralama, finansal kiralama sözleşmesi, orta ve uzun vadeli kredi
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
95 ÖZET FİNANSAL KİRALAMA SEKTÖRÜNÜN MALİ PİYASALAR İÇERİSİNDEKİ YERİ, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ DURU, M.HALUK MASTER TEZİ EKİM 2001 Bu çalışmada, fınansal kiralamanın gelişim süreci ve türleri araştırılmış, konuya ilişkin ülke uygulamaları incelenmiş, ülkemizde finansal kiralamaya ilişkin hukuki düzenlemelerin nasıl oluştuğu, bunların uygulamaya nasıl yansıdığı araştırılmış, finansal kiralama sektörünün mali piyasalar içindeki yeri ve derinliği irdelenerek nasıl bir gelişim gösterdiği, piyasa yapısının nasıl şekillendiği belirlenmiş, toplulaştırılmış değerler üzerinden sektöre ilişkin mali bünye analizi yapılmış, sektörün sağlıklı bir biçimde işleyişini engelleyen sorunlar tespit edilerek bunlara çözümler üretilmiştir. Bu çerçevede, uluslararası alanda yeni bir finansaman yöntemi olmasına rağmen finansal kiralamanın hızla geliştiği, ürün çeşidinin zaman içinde arttığı ve uygulamada ülkeler arasında önemli farklılıklar bulunduğu belirlenmiştir. Ülkemizde, konuya ilişkin düzenlemelerin sektörün ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kaldığı ve yenilenmesi gerektiği görülmüştür. Sektörün, kendi bütünlüğü içinde istikrarlı bir yapıya sahip olduğu, sisteme girişlerin devam ettiği, ancak nitelik ve nicelik yönüyle hala tatmin edici düzeyde96 görünüme sahip olmakla birlikte, fınansal kiralama sektöründe banka ortaklı şirketlerin ağırlığı, oligopol yapıya doğru eğilim göstermiştir. Finansal kiralama işlemlerinde üretim malları üzerinde yoğunlaşma olmuş ve yatırımların finansmanında uzmanlaşmaya gidilmiştir. Ayrıca, finansal kiralama sektörünün gelişimini engelleyen sorunların iktisadi ve hukuki alanlarda odaklandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
97 ABSTRACT At this work, the development process of financial leasing and its types are searched; the other applications in different countries are investigated; the formation of the legal regulations related to the financial leasing in our country and their reflections on the applications are tried to be determined; its progress and the formation of its market structure are tried to be found out by examining the deepness of the financial leasing in the financial sector; the financial statement analysis of the sector are made from the aggregated data; the problems preventing the smooth development of the sector are determined and the solutions to these are tried to be produced. In this framework, though it is a new financial technique in international area, it is found out that financial leasing is progressing rapidly, its product variety is increasing and there are significant differences between country applications. It is seen that the regulations in our country are inadequate in meeting needs of the sector and should be amended. Beside the stable structure in its complete form and the entrances going in the sector, it is not at the sufficient level in quantitative and qualitative manner. Although it seems like there is a competitive structure in the sector; the serious weight of the bank affiliated financial leasing companies, makes the sector oligopolistic. Whereas, it should be the Long-Term fund, due to the economic fluctuations, leasing has become a Short -Term financial equipment. In financial leasing operations, there is an intensification in the production goods and specialization in the finance of investment. Besides, it is concluded that the problems preventing the progress of the sector focused on the economic and legal areas. Tt YÜKSEKÖ?RETİM KU£UU< MKDMAKKSYON MEEKHİ