Streptozotosin diyabetik sıçanların kalp-damar yanıtları üzerinde sodyum molibdat tedavisinin etkisi
The Effects of sodium molybdate on cardiovascular responsiveness of streptozotocin-diabetic rats
- Tez No: 118050
- Danışmanlar: DOÇ.DR. A. TANJU ÖZÇELİKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Pharmacy and Pharmacology, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Streptozotosin, Diyabetik sıçanlar, molibdat, kalp, aort, Streptozotocin, diabetic rats, molybdate, heart, aorta
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
75 ÖZET Streptozotosin Diyabetik Sıçanların Kalp-Damar Yanıtları Üzerine Sodyum Molibdat Tedavisinin Etkisi Diyabetle ilişkili kardiyovasküler hastalıklar insan ve deney hayvanlarında görülen diyabetik morbidite ve mortalite'nin en önemli nedenidir, öte yandan, sodyum molibdat (Mo) streptozotosin (STZ) ile diyabet yapılmış sıçanlarda insülin benzeri etkilere sahiptir. Bununla birlikte, diyabetle ilişkili kardiyovasküler bozukluklar üzerinde Mo'nun etkinliği henüz araştırılmamıştır. Bu nedenle çalışmamızda, kronik oral molibdat tedavisinin STZ-diyabetik sıçanların kalp fonksiyonu ve damar yanıtları üzerinde yararlı etkisinin olup olmadığı incelenmiştir. STZ injeksiyonundan 1 hafta sonra, erkek Wistar sıçanlar 4 gruba bölünmüştür. Kontrol, Mo tedavili kontrol, diyabetik ve Mo tedavili diyabetik. Tedavi, kontrol ve diyabetik sıçanların yem ve sularına 10 hafta süreyle Mo katılarak yapılmıştır. Plazma glukoz düzeyleri diyabetik sıçanlarda Mo tedavisiyle azalmış; ancak kontroller düzeyine inememiştir. Yem ve su tüketimi tedavi edilmemiş diyabetlerle karşılaştırıldığında, tedavi yapılmış sıçanlarda azalmıştır. Molibdatın bu etkileri plazma insülin düzeyindeki bir artıştan kaynaklanmamaktadır. Kontrollerde, Mo tedavisi plazma glukoz, yem ve su tüketiminde bir etki yapmamıştır. Ancak tedavi, kontrol sıçanların plazma insülin düzeyini anlamlı olarak azaltmıştır. Normal yem ve su tüketimine karşın, Mo tedavili kontrol sıçanların beden ağırlıklarındaki artış düşük kalmıştır. Mo tedavisi, diyabetik sıçanlarda glukoz toleransını düzeltmesine rağmen, kontrollerle karşılaştırıldığında bu gruptaki sıçanların glukozu hala kullanamadıkları görülmüştür. Kronik Mo tedavisinden sonra, kalp fonksiyonu ve damar yanıtları incelenmiştir. Sıçanların kalp fonksiyonları, sabit hızda perfüze edilmiş izole kalplerde tayin edilmiştir. Kontrol grupla karşılaştırıldığında tedavi edilmemiş diyabetik sıçan kalplerinde sol ventrikül basıncın, ventikülün kasılma (+dp/dt) ve gevşeme hızlarının (-dp/dt) azaldığı saptanmıştır. Damar düz kas fonksiyonu üzerine diyabetin etkisi aort halkaları üzerindeki fenilefrin ve asetilkolin yanıtlarıyla incelenmiştir. Kontrollerle karşılaştırıldığında diyabetik damarların kasılma yanıtlarının anlamlı olarak arttığı bulunmuştur, öte yandan, asetilkolin ile elde edilen gevşeme yanıtlarının tedavi edilmemiş kontrol ve diyabetik grupları arasında anlamlı olarak farklı olmadığı saptanmıştır. 10 haftalık Mo tedavisi diyabetik sıçan kalp ve aort preparatında görülen fonksiyonel bozuklukları önlememiştir. Bu sonuçlar, antihiperglisemik etkisine karşın, Mo tedavisinin diyabetin yol açtığı kardiyovasküler bozuklukları önlemede etkili olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
76 SUMMARY The Effects of Sodium Molybdate on Cardiovascular Responsiveness of Streptozotocin-diabetic rats Cardiovascular diseases associated with diabetes are the major cause of diabetic morbidity and mortality seen in humans and experimental animals. On the other hand, sodium molybdate (Mo) has insulin-like effects in streptozotocin (STZ) diabetic rats. However, the effectiveness of Mo on diabetes-related cardiovascular abnormalities has not been investigated. Hence, in our study, it has been examined whether chronic oral Mo treatment has any beneficial effect on heart function and vascular reactivity in STZ-induced diabetic rats. One week after STZ injection, male Wistar rats were divided into four groups: control, control molybdate-treated, diabetic and diabetic molybdate-treated. Control and diabetic rats received Mo in their food and drinking water for ten weeks. Plasma glucose levels were reduced by Mo treatment in diabetic rats but not reached to control levels. Food and fluid consumptions were reduced in treated compared to untreated diabetic rats. These effects were not due to a rise of insulinemia. In controls, Mo treatment has not any effect on plasma glucose, food and fluid intake. But it decreased plasma insulin level compared to untreated control group. In spite of normal food and fluid intake, reduced body weight gain is also seen in Mo treated controls. Although tolerance to glucose load was improved by Mo treatment in diabetic rats this group was still intolerant to glucose compared to controls. After chronic Mo treatment, cardiac function and vascular reactivity were assessed. Cardiac function was determined using isolated heart perfused at a constant volume. Diabetic rat hearts exhibited depressed rate of contraction (+dp/dt), rate of relaxation (-dp/dt) and left ventricular pressure were depressed in untreated diabetic rats compared to control group. The effects of diabetes on vascular smooth muscle function were assessed by the responsiveness of aortae to phenylephrine and acetylcholine. Contractile responses of the diabetic aorta were found to be significantly increased as compared with controls. On the other hand, endothelium-dependent relaxation responses to acetylcholine were not significantly different between untreated diabetic and control groups. 10-week Mo treatment did not prevent the functional abnormalities occurred in heart and aorta from diabetic rats. These results show that Mo treatment is not effective in preventing diabetes-induced cardiovascular dysfunction although it has antihyperglycemic effect.