İzole sıçan pankreas perfüzyonunda klorpropamid ve streptozotocinin insülin hormonu biyosentezi ve salınımına etkileri
- Tez No: 8797
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: İzole pankreas perfüzyonu, Klor propamid, Streptozotocin, Biyosen- tez, Salgılama, Isolated pancreas perfusion, Chlorpropa mide, Streptozotocin, Biosynthesis, Sec retion
- Yıl: 1989
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
IV ÖZET İnsulin hormonunun bi yo sentezini ve salgılanmasını etkiliyen faktörlerin öneminin anlaşılmasından sonra insü line bağımlı olmayan diabetikler için yararlı olacağı plan lanan bu çalışma Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı'nda üretilen Rattus norvegicus türü sıçanlarda yapılmıştır. Araştırmamızda ortalama ağırlık ları 254.12 ±11,22 g olan 26 adet erkek sıçan kullanıldı. 16-18 saat aç bırakılan sıçanlara 4- ayrı grup halinde izole pankreas perfüzyonu yapıldı. Böylece birinci gruba (kont rol) % 100 mg glukoz, perfüzat olarak kullanılan Krebs Rin- gerle birlikte, ikinci gruba % 30 mg klorpropamid içeren Krebs Ringer, üçüncü gruba % 30 mg streptozotocin içeren Krebs Ringer, dördüncü gruba ise % 30 mg klorporpamid -+. % 30 mg streptozotocin içeren Krebs Ringer perfüze edildi. Her hayvana ayrı ayrı uygulanan perfüzyonun 1., 3., 5», 10., 15-, 20., 30., 4-5. ve 60. dakikalarında portal venden örnekler toplandı ve radyo immunoassay yöntemi ile insülin tayini yapıldı. Yapılan bu araştırma sonucu insülin salınımını en fazla glukozun etkilediği ve bunun bifazik olduğu, CLP'nin yine insülin salınımını stimüle ettiği fakat salınınım tek fazlı olduğu, STZ'nin bunların tersine insülin salınımını inhibe ettiği, dördüncü gruba birlikte tatbik edilen CLP+- STZ nin ise insülin salınımını tek olarak verilen CLP den çok daha fazla etkilediği tesbit edildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY After the importance of the factors that affect the biosynthesis and secretion of insulin hormone have been understood, this study that was planned to be useful for the cases with non-insülin dependent diabetes mellitus was made by using the rats (Rattus norvegicus) that were bred by the Anadolu" University Medical Faculty, Department of Medical Biology 26 male rats. Whose mean weight was 254-. 12 ±11.22 g were used in this study. Isolated pancreas per fusion were applied in 4 different groups to the rats that were not fed last 16-18 hours, Thus Krebs Ringer with 100 % mg glucose was perfused to the first.group. Then Krebs Ringer with 30 % mg chlorpropamide, Krebs Ringer with 30 % mg streptozotocin and finally Krebs Ringer with 30 % mg chlorpropamide -f 30 % mg streptozotocin were perfused to the second, third and fourth groups, respectively. The samples were obtained from the portal vein of the rats in 1 st, 3 rdf 5 th, 10 th, TŞ th*.,20 th, 30 th, 45 th, and 60 th minutes after the perfusions and the insulin analysis were done by using the radioimmunoassay method. At the result of the study, the results showed that glucose was mostly affected the insulin secretion and this was biphasic, CLP was also stimulated the insulin secretion but its secretion was monophasic. Unlike to these, STZ was inhibited the insulin secretion, and in the fourth group that CLP + STZ were applied together, the secretion of insu lin was much more affected -than the CLP.