Yüksek glukozun sıçan mezenter arterinde endotel kaynaklı hiperpolarizan faktör aracılı yanıtlar üzerindeki etkisi
The Effect of elevated glucose on endothelium-derived hyperpolarizig factor-mediated responses in rat mesenteric artery
  1. Tez No: 118051
  2. Yazar: MELİKE HACER ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERDAR UMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Endotel kaynaklı hiperpolarizan faktör, sıçan mezenter arteri, yüksek glukoz, reaktif oksijen bileşikleri. IV, Endothelium-derived hyperpolarizing factor, rat mesenteric artery, elevated glucose, reactive oxygen species
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Özkan, M.H., Yüksek glukozun sıçan mezenter arterinde endotel kaynaklı hiperpolarizan faktör aracılı yanıtlar üzerindeki etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmakoloji Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2002. Bu çalışma, sıçan mezenter arterinde endotel kaynaklı hiperpolarizan faktör (EDHF) aracılı gevşemeler üzerinde yüksek glukozun doğrudan etkisini incelemek ve reaktif oksijen bileşiklerinin bu yanıtlardaki rolünü belirlemek amacıyla düzenlendi. Fenilefrin (3xlO“7-3xlO”6M) ile ön-kasılma sonrası asetilkolin (10“8-10”5M) ve kalsiyum iyonoforu A 23187 (10“8-3xlO”6M), Nw-nitro-L-arjinin metil ester (L-NAME) (İO^M) ve indometazin (10“5M) varlığında konsantrasyona bağımlı gevşemelere neden oldu. Bu yanıtların EDHF aracılı olduğu kabul edildi. Yüksek glukozun etkileri, mezenter arter halkalarının 22.2 mM glukoz içeren Krebs- Henseleit çözeltisi ile 6 saat inkübe edilmesiyle değerlendirildi. Yüksek glukoz varlığında asetilkolinin EDHF aracılı gevşeme yanıtı anlamlı şekilde azalırken hiperosmotik kontrol olarak kullanılan mannitol varlığında değişmedi. A 23187'nin neden olduğu EDHF aracılı gevşeme yüksek glukoz inkübasyonundan etkilenmedi. Yüksek glukoz varlığında pinasidil (10”10-10“5M) ve sodyum nitroprusiyat (SNP) (10”10-10"6M) ile elde edilen gevşeme yanıtları da değişmedi. Serbest radikal süpürücüleri süperoksit dismutaz (SOD)(75 Ü/ml) ve/veya katalazın (200 Ü/ml) inkübasyon ortamına ilavesi, asetilkoline olan EDHF aracılı gevşemelerdeki azalmayı engellerken, mannitol (50 mM) ilavesi azalan yanıtı etkilemedi. Bu sonuçlar yüksek gukoza maruz bırakılan sıçan mezenter arterinde, reseptöre bağlı EDHF aracılı gevşemelerin azaldığım ancak reseptörden bağımsız EDHF yanıtlarının ve endotelden bağımsız düz kas gevşetici ajanlara olan gevşemenin değişmediğini göstermektedir. EDHF aracılı yanıtların bozulmasında, süperoksit ve hidrojen peroksit gibi reaktif oksijen bileşiklerinin önemli rol oynadığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Özkan, M.H., The effect of elevated glucose on endothelium-derived hyperpolarizig factor-mediated responses in rat mesenteric artery, Hacettepe University Health Sciences Institute MSc Thesis in Pharmacology, Ankara, 2002. The present study was designed to examine the direct effect of elevated glucose on endothelium-derived hyperpolarizing factor (EDHF)-mediated relaxations in rat mesenteric artery and to determine the role of reactive oxygen species on these responses. After precontraction with phenylephrine (3xlO“7-3xlO”6M), acetylcholine (10“8-10”5M) and calcium ionophore A 23187 (10“8-3xlO”6M) induced concentration- dependent relaxations in the presence of Nw-nitro-L-arginine-methyl ester (L-NAME) (lO^M) plus indomethacin (10“5M). These responses are assumed to be mediated by EDHF. The effects of elevated glucose were examined by incubating mesenteric arterial rings in Krebs-Henseleit solution containing 22.2 mM glucose for 6 hours. EDHF-mediated relaxing response to acetylcholine was significantly attenuated in the presence of elevated glucose whereas was unaltered in the presence of mannitol used as hyperosmotic control. A 23 1 87-induced EDHF-mediated relaxation was not affected by incubation in elevated glucose. The relaxing responses to pinacidil (10”10-10“5M) and sodium nitroprusside (SNP) (10”10-10"6M) were also unaltered in the presence of elevated glucose. Addition of free radical scavengers, superoxide dismutase (SOD) (75 U/ml) or/and catalase (200 U/ml) to the incubation medium prevented the impairment of EDHF-mediated relaxations to acetylcholine, but the addition of mannitol (50 mM) failed to affect the impaired response. These results show that in rat mesenteric artery exposed to elevated glucose, the receptor- dependent EDHF-mediated relaxations are reduced whereas receptor-independent responses to EDHF and relaxations to endothelium-independent smooth muscle relaxing agents are unchanged. It is suggested that reactive oxygen species like superoxide and hydrogen peroxide do play an important role in the impairment of responses mediated by EDHF.