Niğde Doğumevi'nde doğum yapan kadınların aile planlaması konusundaki bilgi, tutum ve davranışları
The Knowledge and behavior of the women who gave birth in Niğde Maternity Hospital about family planning
- Tez No: 118095
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN CEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Public Health, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Aile Planlaması, Bilgi, Tutum, Davranış, Family Planning, Knowledge, Altitude, Pratiee XC YÜKSEKÖ?RETİM KDKUL0
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 663
Özet
ÖZET Niğde Doğumevi'nde Doğum Yapan Kadınların Aile Planlaması Konusundaki Bilgi Tulum Ve Davranışları Araştırma Niğde Doğumevi' nde Ocak-Şubat 2001 tarihlerinde doğum yapan 304 kadın üzerinde yürütülmüştür. Bu çalışmada kadınların aile planlaması konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarının belirlenerek, bunları etkileyebilecek faktörlerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırma kapsamına alınan kadınların % 7.2'si 18 yaş ve altında, % 10.2'si 35 yaş ve üzerindedir. Bu kadınların % 18.4'ü, eşlerinin ise % 3.3'ü okul bitirmemiştir Kadınların % 12.8'inin herhangi bir sosyal güvencesi bulunmazken, % 62.2'si ise yeşil kart kapsamındadır. Kadınların % 51.6'sı 18 yaş ve öncesinde evlendikleri, ilk evlilik yaş ortalamasının 1 8.85+0. 1 9, ilk gebelik yaş ortalamasının 19.66+0. 18 olduğu ve son iki gebelik arasındaki süre ortalaması 32 87+2.11 ay bulundu. Kadınların sahip oldukları çocuk sayısı ortalaması 2.24+0.08 dir. Kadınların % 64. İnini başka çocuk sahibi olmak istemedikleri, % 44.4'ıu'ıu yapmış oldukları doğumu planlamadıkları tespit edilmiştir. Kadınların % 98,2'si aile planlaması yöntemlerini kullanmayı onaylarken, % 56.3 'ü herhangi bir aile planlaması yöntemi kullanmıştır. Kadınların en çok bildikleri aile planlaması yöntemi RİA, en çok kullanılan ise geri çekme yöntemidir. Doğum sonrası kullanmak istedikleri yöntem ise RİA (% 64. 1 )'dır. Kadınların büyük çoğunluğu aile planlamasının ana ve çocuk sağlığını geliştirdiğini, aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Knowledge, Aliunde and Behaviors of the Women Who Gave Birth in Niğde Maternity Hospital About Family Plannig The research has pul forward in Niğde Maternity Hospital January-February 2001 on the 304 women who gave birth. Aim is to learn the women knowledge, attitudes and the behaviors on the family planning ami to delcimine the factois causing Ihein on this subject. Women including this study of % 7.2 of are 18 years and under this age, % 10.2 oi~ them are 35 years and over. %18.4 of these women and % 3.3 of their husbands didn't gradute any schools. %12.8 of the women don't have any social security and % 62.2 of them have green card. % 51.6 of the women have married at 18 and before this age. 18.85+0.19 of first marriage age-average, is 1 9.66+0. 1 8 of first pregnant age-average and the time between last two pregnant has been found 32.87+2.1 1 month. The number of the children that women have are 2.24+0.08 mean. % 65.5 of the women said that they had nt have another child and % 44.4 of them had born without planning when they gave birth. %98.2 of the women approve the ways of using the family planning and % 56.3 of them used any methods of family planning. Best known methot of family plannig is RIA but most used one is the methot of withdrawal. % 64.1 of the women want to use RIA after birthing. Most of the women think that, family planning develops healthy of mother and child and they think that it contributes the budged of family and country.