Hiyerarşik bağlanım (loglinear regresyon) yöntemlerinin tanıtılması ve çağdaş hekimlik eğitiminde kullanılan teknikler ile ilgili bir uygulama
Introduction to loglinear regression methods and an application about methods used in modern medical science education
- Tez No: 118132
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖMER SATICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: loglinear models, backward elimination, Medical Science Education Systems
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET HİYERARŞİK BAĞLANIM (LÎNEAR REGRESYON) YÖNTEMLERİNİN TANITILMASI VE ÇAĞDAŞ HEKİMLİK EĞİTİMİNDE KULLANILAN TEKNİKLER İLE İLGİLİ BİR UYGULAMA Bu çalışmanın amacı Dicle Üniversitesi tıp fakültesindeki öğretim elemanları, intörn doktor ve tıp fakültesi beşinci sınıf öğrencilerinin almış oldukları tıp eğitimi ve uygulamaları esas alınarak çağdaş hekimlik eğitiminde kullanılan tekniklerle ilgili anket formu hazırlanmış olup 370 kişiden alman bu bilgilere Hiyerarşik Bağlanım (Loglinear) analizi yöntemini uygulamaktır. Loglinear modeller kategorik değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemeye yarayan bir yöntemdir. Loglinear modeller yardımıyla çapraz tabloların analizi sürekli değişkenler için doğrusal modeller olan varyans analizi ve çoklu regresyon analizine karşılık gelir. Öğretim üyelerine sorulan sizce en iyi tıp eğitim yöntemi hangisidir? sorusuna deneklerin % 45.7 si (169 kişi)“Mevcut entegre sisteme”ilaveten“interaktif tıp eğitim uygulamasının”eklenmesini önermiştir.“Mevcut uygulanan entegre sistemin”devam etmesini isteyenler örneklemin % 4.6 (17 kişi) sı kadardır. Ayrıca“Türkiye'de tıp eğitiminde hangi görüş öncelik taşımalıdır?”sorusuna; örneklemin %2.2 si fikir bildirmezken, % 71.6 sı (26S kişi)“Koruyucu hekimlik eğitimine önem verilmesini”gerektiği belirtilmiştir. Son olarak değişkenlerin hiyerarşik bağlanım çözümlemesi ile X10 - X12 - X13 değişkenleri kullanılmıştır. Bu çözümleme sonunda önerilen son model sınıflaması; X10 - X12 ve X10 - X13 ikili çaprazlanması olmuştur. Elenen çaprazlama ise X12 - X13 ikilisi olmuştur. Çağdaş hekimlik eğitimi ile ilgilenen konunun uzmanlarına önereceğimiz sonuçlar şunlar olacaktır. Çağdaş hekimlik eğitimi ve üniversitemizde uygulanan entegre tıp eğitim uygulaması ile ilgili sübjektif değerlendirmelere girmeden, yukarıda belirttiğimiz değişkenlerin sonuçlarına ait değerlendirmeler olacaktır. Anahtar kelime : loglinear modeller, backword elemination, Tıp Eğitim Sistemleri
Özet (Çeviri)
SUMMARY INTRODUCTION TO LOGLINEAR REGRESSION METHODS AND AN APPLICATION ABOUT METHODS USED IN MODERN MEDICAL SCIENCE EDUCATION An inquiry has been applied to the education staff member, (intörn) doctors and fifth class medicine students at faculty of medicine about methods used in modem medical science education based on the medical education and applications they have received and a loglinear analysis method has been applied to the data received from these 370 people. Loglinear models is a method used for investigating the relation between categorical variables. The analysis of diagonal tables by loglinear models corresponds to the variance analysis and multi regression analysis that are linear models for continous variables. 45.7 % (169 people) of the subjects have answered to the question“Which method is the best for medical science education?”by suggesting addition of“interactive medical science education application”to“the present integrated system”. Ones who want to continue with present applied integrated system are about 4.6 % (17 people) of the sampling. Furthermore, 2.2 % of the sampling haven't given an answer to the question“Which idea must precede at the medical science education in Turkey?”while 71.6 % (265 people) have stated the necessity for giving importance to the protective medical science education. Finally, X10 - X12 - X13 variables have been used with the analysis of linear regression variables. The proposed final model classification after this analysis is dual crosswise of X10 - X12 and X10 - X13. The eliminated crosswise is X12 - X13 pair. The results that we will suggest to the experts interested with modern medical science education are those. There will be evaluations about the results of the variables stated above without considering subjective evaluations about modern medical science education and the integrated medical science education applied at our university.