İnsan plasenta villuslarında enzim aktivitelerinin histokimyasal olarak belirlenmesi
Histochemical determination of enzyme activities in human placental villi
  1. Tez No: 118261
  2. Yazar: ONUR UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. ERGİN AÇIKALIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: alkalen fosfataz, asit fosfataz, 5'-nükleotidaz, non-spesifik esteraz, enzim histokimya, trofoblast, insan
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Plasentanın fonksiyonuna yönelik yeni bilgiler edinebilmek için, histokimyasal teknikler ve enzim histokimyası ile ilgili çalışmalar önem kazanmaktadır. Gebeliğin son yarısında dolaşan enzimlerin %50'si plasental orjinlidir. Ancak yapılan araştırmalar, belirlenen bir veya iki enzimin sadece I. ve II. trimesterdeki durumunu incelemek yönünde yapılmıştır. Bu çalışmada ise; plasentada bulunan enzimlerden seçilmiş dört enzimin (alkalen fosfataz (ALP), asit fosfataz (ACP), 5'-nükleotidaz (5'-N) ve non- spesifık esteraz (NSE)) üç trimesterdeki lokalizasyonlan ve reaksiyonun şiddeti araştırılıp kıyaslanmıştır. Bu çalışmada I. trimesterde (6-9. hafta) 15, II. trimesterde (15-21. hafta) 12 ve III. trimesterde (term) 15 olmak üzere toplam 42 olgunun plasenta örnekleri kullanıldı. Alınan örneklerde trimesterlere göre yapısal değişiklikleri belirlemek amacıyla H.E., PAS-H yöntemi ve Masson ve Mallory'nin trikrom boyaları uygulandı. Enzim histokimyasal olarak ALP aktivitesini belirlemek için Gomori'nin kalsiyum fosfat yöntemi, ACP aktivitesini belirlemek için Gomori'nin kurşun nitrat yöntemi, 5'-N aktivitesini belirlemek için Gomori'nin kalsiyum fosfat yöntemi ve NSE aktivitesini belirlemek için Gomori'nin a-naftil asetat/fast blue-B yöntemi kullanıldı. Çalışmamız sonucunda ALP terme doğru giderek artan bir aktivite gösterdi. Enzim lokalizasyonu villusların sinsisyotrofoblast apikal yüzeyi firçamsı kenarındaydı. ACP I. ve II. trimesterde sinsisyotrofoblast apikal yüzeyi firçamsı kenarında ve stromal Hofbauer hücrelerinde güçlü bir aktivite gösterirken, reaksiyonun şiddeti terme doğru azaldı. 5'-N aktivitesi sinsisyotrofoblastlann apikal yüzeyi firçamsı kenannda belirgin olarak gözlenirken, aktivite terme doğru azalmaktaydı. NSE aktivitesi sinsisyotrofoblast apikal yüzeyi firçamsı kenarında ve özellikle stromal Hofbauer hücrelerinde belirgin olarak gözlendi. Aktivite II. trimestere doğru artıp, terme doğru azaldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY To obtain new information about the function of placenta, increasing attention has been focused on the studies using histochemical and enzymatic histochemistry techniques. 50 per cent of the circulating enzymes throughout the latter half of the pregnancy is originated from the placenta. Up to the present, however, studies have been carried out to evaluate the situation of selected one or two enzymes in especially first and second trimesters of the pregnancy. The purpose of this study was to investigate and to compare the localization and the severity of reaction of selected four plasental originated enzymes (alkalen phosphatase (ALP), acid phosphatase (ACP),5'- niicleotidase (5'-N) and non-spesific esterase (NSE)) in the first, second and third trimesters of the pregnancy. Fifteen placentas from the first trimester of pregnancy (from the 6th to the 9th week), twelve from the second (from the 15th to the 21st week) and fifteen from third (full-term) were studied in this work. To determine the structural changes according to the trimesters among the samples of placenta, H-E, PAS-H method, Masson and Mallory's trichrome staining techniques were used. Enzymatic histochemistry studies used for determining the activities of selected four enzymes were as follows: Gomori's calcium phosphate method for ALP activity; Gomori's lead nitrate method for ACP activity; Gomori's calcium phosphate method for 5'-N activity; and Gomori's a-naphtyl acetate fast blue-B method for NSE activity. In our study, ALP showed a progressively increasing activity up to the term. Enzyme localization was on syncytiotrophoblast apical surface brush border of the villi. While ACP showed a strong activity on syncytiotrophoblast apical surface brush border of the villi and stromal Hofbauer cells in the first and second trimesters, the severity of reaction declined steadily throughout the pregnancy. 5'-N activity was observed remarkably on syncytiotrophoblast apical surface brush border of the villi, but its activity showed a declining to term. There was a marked NSE activity on syncytiotrophoblast apical surface brush border of the villi and especially in stromal Hofbauer cells. Activitiy increased to the second trimester, but declined towards term. ÎC YflKSEKfifcRFriM KUIW İİ t»K&MANTM¥ON MERgSEg*