Erişkin erkek sıçanlarda etan 1,2 dimetan sülfonat (EDS) ile oluşturulan testis hasarı üzerine E vitamininin etkisi ve mast hücrelerinin davranışındaki olası değişikliklerin incelenmesi
Investigation of effect of vitamin E on the mature male rat testis damaged by ethane dimethane sulphonate (EDS) and of the possible changes in mast cells' behaviour
  1. Tez No: 118260
  2. Yazar: CANAN GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. VAROL ŞAHİNTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Etan dimetansülfonat, testis, E vitamini, mast hücresi, Ethane dimethane sulphonate, testis, vitamin E, mast cell XI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada tek doz etan dimetansülfonat (EDS) uygulamasının sıçan testisinde 3. ve 7. günlerdeki etkisini, 25 ve 150 mg'lık E vitamini uygulamalarının EDS hasarını ne şekilde etkilediğini ve mast hücrelerinin kimyasal içerik ve sayışım nasıl etkilediğim araştırmayı amaçladık. Deney için 63 adet, erişkin erkek Sprague-Dawley cinsi sıçanlardan 9 grup oluşturuldu. İlgili gruplara E vitamini uygulaması EDS verilmesinden 30 dk. önce yapıldı. EDS her bir hayvana intraperitoneal (ip.) yolla ve 75 mg/kg'lık tek dozda verildi. Daha sonra sıçanların vücut ağırlıkları ölçüldü ve eter anestezisi altında sol testisleri alınarak tartıldı. Elde edilen parafin bloklardan 5 um kalınlığında kesitler alınarak Hematoksilin-Eozin (H-E) ve Alsiyan mavisi-Safranİn (AB-S) ile boyandı. Testis Ağırlık İndeksi (TAİ) hesaplaması, histopatolojik skorlama ve mast hücre sayımı yapıldı ve gruplar arasında bazı istatistiksel farklılıklar olduğu saptandı. Sonuçta E vitamininin, doza ve süreye bağlı olarak testis ağırlığı, EDS'nin testiste oluşturduğu doku hasarı ve mast hücrelerinin granül bileşimi üzerinde olumlu etkilerinin olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
In the present study, we aimed to study effect of administration of a single dose of ethane dimethane sulphonate (EDS) on rat testis on 3 and 7 days afterwards, possible effects of vitamin E injection at 25 and 150 mg/animal dosage on testicular damage caused by EDS and on chemical composition and number of mast cells. 63 adult male Sprague-Dawley rats are devided into 9 groups. Administration of vitamin E to the related groups is made 30 minutes before EDS injection. Each animal in related groups received a single 75 mg/kg dose of intraperitoneal EDS injection. All animals are weighed and left testis removed under anaesthesia and then weighed. Testicular tissue is embedded in paraffin blocks and 5 um thick serial sections are cut from the paraffin blocks and then sections are stained with Haemotoxylin-Eosin (H-E) or Alcian Blue Safranin (AB-S). Testicular weight index is calculated, hitopathological scoring and mast ceE counting are made and significant statistical differences are detected between groups. In conclusion, we observed that the vitamin E has a positive effect on testicular damage caused by EDS and on granule composition of mast cell, and this effect is depended on dosage and the duration of administration of vitamin E.