İntihar girişiminde bulunan kişilerin sosyodemografik özelliklerinin incelenmesi, depresyon ve sosyal destek algısı açısından değerlendirilmesi
The Evaluating of attempt suicide via depressionand social support, and researching their sociodemographic characteristics
  1. Tez No: 118308
  2. Yazar: MUSTAFA SEYDİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAYRETTİN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, intihar, intihar girişimi, sosyal destek, umutsuzluk. 68, Depression, suicide, attempting to suicide, social support, unhopefullness. 69
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Seydioğlu M, İntihar Girişiminde Bulunan Kişilerin Sosyodemografik Özelliklerinin İncelenmesi, Depresyon ve Sosyal Destek Algısı Açısından Değerlendirilmesi, Y.Y.Ü Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2002. İntihar girişiminde bulunan 26 kişi (araştırma grubu) ile intihar girişiminde bulunmamış 30 kişi (kontrol grubu) çalışmaya alınmıştır. İntihar girişiminde bulunan gruba BDÖ,BUÖ Ve ÇBASDÖ uygulanmış, sosyodemografik özellikleri ve intiharla ilgili düşünceleri hakkında bilgi alınmıştır. Oluşturulan kontrol grubunun BDÖ, BUÖ ve ÇBASDÖ yönünden puanları araştırılmıştır. Araştırma ve kontrol gruplarının BDÖ, BUÖ ve ÇBASDÖ puanlan karşılaştırılmıştır. İntihar girişiminde bulunanların ortalama BDÖ ve BUÖ puanları kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. İntihar girişiminde bulunanların ortalama ÇBASDÖ puanı kontrol grubuna göre daha düşük bulunmuştur. En sık kullanılan intihar girişim yöntemi yüksek dozda ilaç alınmasıdır. Hem intihara sürükleyen hem de intihardan alıkoyan sebeplerin başında ailesel sebepler gelmektedir. Ayrıca intihardan alıkoyan sebepler arasında dini inanç önemli bir yer tutmaktadır. İntihar girişiminde bulunanların büyük çoğunluğu kadın cinsiyettir. İntihara sürükleyen ve intihardan alıkoyan sebeplere göre alman ortalama BDÖ, BUÖ ve ÇBASDÖ puanlan arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Kontrol grubuna göre intihar girişiminde bulunanların, daha depressif, daha yüksek oranda umutsuzluk puanlarına sahip oldukları bulunmuştur. Kontrol grubuna göre intihar girişiminde bulunanların sosyal destek algılarının daha az olduğu, kendilerini daha yalnız hissettikleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Seydioğlu M, The evaluating of attempt suicide via depressionand social support, and researching their sociodemografic charasteristics, Y.Y.Ü. Institute of Health Sciences, Department of Psychiatry, Master Thesis, Van, 2002. It has been considered a group of 26 persons who attempted suicide and a group of 30 normal persons (control group). It has been used one form which includes four scales and one form to supply information about BDÖ, BUÖ ÇBASDÖ, and social, demografic and suicide, on both groups. The control group's BDÖ, BUÖ, ÇBASDÖ average points researched, and compared with research group's. The ones who attempt suicide have higher average points of BDÖ, BUÖ while they have lower ÇBASDÖ points. The most used method to suicide is consumpting high doses of medicines. The reasons coming from family is primary for both, to drive suicide and to stop it. The reasons coming from family are the primary reasons of stopping suicide while the religion takes only an important place. Females attempts suicide more than male. It has been found no logical differences between the average BDÖ, BUÖ and ÇBASDÖ points taken from the reasons to stop or to drive suicide. The ones who attempt suicide have more points of depressiveness, hopelessness than the ones in the control group, have. İt has been found that the ones who attempts suicide have less social support sensation and feel themselves alone than the ones in control group.