Doğal ve cerrahi menapozda psikiyatrik bozukluklar
Psychiatric disorders in natural and surgical menopause
  1. Tez No: 118318
  2. Yazar: ENİZE ARZU YİĞİT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ ÇAYKÖYLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Psikiyatri, Obstetrics and Gynecology, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Surgical menopause, natural menopause, psychiatric disorders, gonadal hormones, social factors Bi)! "l-'SAimSVOH WBSS83&
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
V ÖZET Kadında, adetten kesilme dönemi olarak tanımlanabilecek olan menapozda önemli psikolojik sorunların görüldüğüne ve bu sorunların bir taraftan hormon düzeylerinde ortaya çıkan önemli değişiklikler, diğer taraftan menapoz veya cinselliğin algılanması, kültürel ve kişisel özellikler gibi psikososyal etmenlerin etkisi ile ilgili olduğuna inanılır. Cerrahi menapozda bu değişikliklerin doğal menapozdan daha hızlı oluşmasının psikiy atrik sorunların da daha şiddetli yaşanmasına neden olabileceğini âkla getirmektedir. Biz bu çalışmada doğal ve cerrahi menapozda psikiyatrik bozukluk görülme sıklığını ve bu konuda etkili olan faktörleri araştırmayı amaçladık. Bunun için 30 cerrahi, 30 doğal menapozlu denek ile geçirilmiş ameliyatın etkisini karşılaştırmak amacıyla 30 kolesistektomili denek çalışmaya alındı. Doğal ve cerrahi menapozlu grupta gonadal hormon düzeyleri belirlendi. Gruplara menapozal yakınmaların tespiti için Menapozal Yakınıma Turama Listesi, psikiyatrik bozukluk ve sorunların tespiti için DSM-IV Eksen I Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme (SCID), Beck Depresyon Envanteri (BDE), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ve Toronto Alexitimi Ölçeği (TAÖ) uygulandı. Kolesistektomili gruba da aynı ölçekler uygulandı. Doğal ve cerrahi menapozda SCID'de psikiyatrik bozukluk sıklığı yönünden farklılık yoktu. Cerrahi menopoz grubunda anksiyete düzeyleri doğal menapoza göre anlamlı yüksek bulundu. Cerrahi ve doğal menapozda psikiyatrik bozukluk varlığı ile depresyon, anksiyete şiddeti ve aleksitimi düzeyleri kolesistektomi grubuna göre anlamlı yüksekti. Hormon düzeyleri ile psikiyatrik bozukluk varlığı arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmedi. Cerrahi menapozda premenstruel sendrom öyküsü, psikososyal sorunlar ve cinsel sorunlar, doğal menapozda ise eş kaybı, psikososyal sorunlar ve cinsel sorunlar psikiyatrik bozukluk varlığı ile ilişkili bulunan sosyodemografik etmenlerdi. Bu bulgular doğal veya cerrahi menapozun psikiyatrik bozukluk ve özellikle de depresyon ve anksiyete bozukluğu gelişiminde risk artışına neden olduğu görüşünü desteklemektedir. Bu artış hormonlardaki değişikliklerle birlikte sosyal, çevresel, kişisel faktörlerden önemli ölçüde etkilenmiş olabilir. Anahtar Kelimeler Cerrahi menapoz, doğal menapoz, psikiyatrik bozukluk, gonad hormonları, sosyal faktörler
Özet (Çeviri)
VI PSYCHIATRIC DISORDERS IN NATURAL AND SURGİCAL MENOPAUSE SUMMARY In menopause, defined as the period which the women get out of menstration, it is believed that important psychological problems are seen due to the evident changes in homione levels and at the other hand due to perceiement of menopause and sexuality, psychosocial factors like cultural and individual features. It is thought that since these changes occur more rapidly in surgical menopause than in natural menopause, psychiatric complaints are more severely observed. In this study, we aimed to investigate the frequency of psychiatric disorders and factors, effective on this subject, in natural and surgical menopause cases. For this purpose, 30 women with natural menopause, 30 women with surgical menopause, and additionally 30 cholecystcctomized women were included in this study. Serum estradiol, progesterone, 17a- hydroxyprogesterone, follicle stimulating hormone, luteinizing hormone, dehydroepiandrosterone-sulfate, androstenedione, total and free testosterone were measured both in natural and surgical menopause group. Menopausal symptom check list for the determination of menopausal complaints, and Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorders and Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventoiy, Toronto Alexitirymia Scale for the determination of psychiatric disorders were applied to the groups. Hie same tests were also applied to the cholecystectomy group. There was not any significant difference between natural and surgical menopause groups in temis of the frequency of psychiatric disorders. Surgical menopause group had higher anxiety levels than natural menopause group. The presence of psychiatric disorders, and the scores of depression anxiety and alexithymia were found to be higher in the surgical and natural menopause groups than in the control group. No significant relationship was present between the presence of psychiatric disorders and serum homione levels. History of premenstrual syndrome, psychosocial and sexual problems in surgical menopause group, and the dead of husband, and sexual problems in natural menopause group were sociodemographic factors which were found to be associated with the presence of psychiatric disorders. These data show that natural and surgical menopause might lead to an increase in the risk of psychiatric disorders, particularly depression and anxiety. This increase might be affected by social, environmental and individual factors together with hormonal clianges.