Vagotomi ve sempatektomi uygulanan ratlarda midede gözlenen morfolojik değişikliklerin incelenmesi
The Examination of morphological changes in stomach of vagotomised, sympathectomised rate
- Tez No: 118335
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NİHAT EKİNCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: rat, sempatektomi, vagotomi, mide, rat, sympathectomy, vagotomy, stomach
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Vagotomi ve sempatektomi uygulanan radarda midede gözlenen morfolojik değişikliklerin incelenmesi Bu çalışmada, vagotomi ve sempatektomi uygulanan ratlarda midede gözlenen morfolojik değişiklikleri incelemek amacıyla 90 adet Sprague-Dawley cinsi rat kullanıldı. Ratlar herbir grupta 10 adet olacak şekilde 9 gruba ayrıldı. Vagotomi grubundaki ratlarda mukoid salgının ve parietal hücrelerin azaldığı, 6- Hidroksidopamin ile yapılan kimyasal sempatektomi işleminden sonra ise parietal hücrelerin sayısının arttığı, mukozal ve submukozal damarlarda dilatasyon ve konjesyon oluştuğu tespit edildi. Buna ek olarak gastrik lezyonların oluşumunda vagotominin azaltıcı yönde, kimyasal sempatektominin ise lezyonların şiddetini arttırıcı yönde etki ettiği görüldü. Sonuç olarak; otonom sinir sisteminin gastrik lezyon oluşumuyla ilgisinin olduğu ve sempatik sinir sisteminin gastrik lezyon oluşumunu önlediği, parasempatik sinir sisteminin ise bu oluşumu indüklediği söylenebilir. Gastrik lezyon oluşumuna etki eden başka faktörlerin olabileceği de düşünülerek bu konu ile ilgili yapılan çalışmaların genişletilmesi sonucunda konu ile ilgili kesin bilgilere ulaşılabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The examination of morphological changes in stomach of vagotomised, sympathectomised rats In this study, we used 90 Sprague Dawley rat in order to investigate the morphological changes in stomach of vagotomised, sympathectomised rats. Rats were divided into 9 groups. There were 10 rats in each group In vagotomised group it was seen that mucosal secretion and the number of parietal cells were decreased. After chemical sympathectomy with 6-Hydroxidopamine the number of parietal cells were increased and dilation in submucosal vessels and congestion were also obtained. In the pathogenesis of gastric lesion, vagotomy plays a decreasing role and chemical sympathectomy increases the number and the severity of lesions. In conclusion, autonomic nerve system plays a role in the pathogenesis of gastric lesion. Sympathetic system prevents the gastric lesion and parasympathetic system induces the gastric lesion. There can be another factors that may affect the occurance of gastric lesions so that we thought that more detailed studies will be useful for getting exact knowledge about this subject.